reklam
reklam
38,0660 %-0.19
43,6089 %-0.42
4.037,37 % -1,50
84.602,01 %-0.467
AMASYA
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Amasya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ, ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ANLATILMALI

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ, ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ANLATILMALI

 

Sağlıklı dişe sahip olmanın, etkili bir koruyucu hekimlik programına dâhil olmakla mümkün olduğunu belirten uzmanlar, ağız ve diş sağlığı için küçük yaşlardan itibaren kazandırılacak alışkanlıklara dikkat çekiyor. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak gerektiğini ifade eden uzmanlar, bunda ebeveynlerin örnek olması gerektiğini kaydediyor. Çocukların koruyucu önlemler kapsamında diş hekimi kontrolüne gitmesinin de önemli olduğunun altını çiziyor.

Ülkemizde 1996’dan bu yana 22 Kasım’ı içine alan hafta “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası”, 22 Kasım ise “Diş Hekimliği Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 22-28 Kasım 2021 tarihleri arasında kutlanacak olan haftada ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekilmek isteniyor.

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay, ağız ve diş sağlığının önemine işaret etti.

DİŞ SAĞLIĞI, SAĞLIKLI İNSAN OLMANIN ÖNEMLİ NİTELİKLERİNDEN BİRİDİR

Günümüzde sağlıklı insan olmanın vazgeçilemeyecek niteliklerinden birinin de diş sağlığı olduğunu belirten Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Ayrıca sosyalleşmenin ve iletişim cesaretinin de en önemli unsurlarından birisi bakımlı dişlere sahip olmaktır. Vurgulanması gereken bir diğer husus da kendine saygının en önemli göstergelerinden birisidir.” dedi.

DİŞLERİMİZ ÖNEMLİ BİR ORGANIMIZ

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, dişlerin sadece sindirim sistemimizin bir bölümü değil, psiko sosyal işlevleri açısından da önemli bir organımız olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Dişin ruh, beden sağlığımız ve cemiyet insanı üzerindeki öneminin yanına diş tedavisi maliyetlerini de koyarsanız hayat ajandamızın göz ardı edilemeyecek maddelerinden birisi olduğu kolayca anlaşılır.” dedi.

DİŞ SAĞLIĞINDA KORUYUCU HEKİMLİK PROGRAMINA DAHİL OLUNMALIDIR

“Sağlıklı dişe sahip olmanın ilk şartı, diş sağlığını bir bütün olarak ele alan etkili bir koruyucu hekimlik programına dâhil olmaktır” diyen Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Etkili koruyucu hekimlik programına mümkün olduğu kadar erken dâhil olmak gerekli ve önemlidir. Gecikmiş olsanız da ‘Zarardan erken dönmek de kazançtır’ düsturunca hemen harekete geçilmelidir. Çünkü başarılı bir diş tedavisinde ‘geriye kalan’ da çok kıymetlidir.” diye konuştu.

DİŞ FIRÇALAMAK KAZANDIRILMASI GEREKLİ BİR MEZİYETTİR

Bedenimizi korumanın maddi imkânlardan önce kültür meselesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yumuşhan Günay, ağız ve diş sağlığının öneminin erken yaşlarda anlatılması gerektiğini belirterek tavsiyelerini şöyle sıraladı:

“Dişlerimizi fırçalamak da el ayak yıkamak, nimete saygılı olmak gibi çocuklarımıza kazandırmamız gereken meziyetlerden biri olarak ele alınmalıdır. Bu altın meziyet, ebeveynler tarafından mümkün olduğu kadar erken, kendilerinde göstererek ve sürekliliği koruyarak verilmelidir. Ağaç yaş iken eğiliyor.

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİYLE TANIŞTIRILMALILAR

Ebeveynlerin çocuğa kişisel diş bakımını kazandırmaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Önem verilmesi gereken bir diğer husus da çocuğu koruyucu diş hekimliği programı olan ve bunu ciddiye alan bir klinikle tanıştırmak olmalıdır. Bu iki teşebbüs, çocuğu hayata sağlıklı bir dişle hazırlayacağı gibi, ebeveynleri de ciddi bir maddi külfetten kurtaracaktır. Doğru alışkanlıklar ve doğru bir klinik destekle diş sağlığını da cazibesini de koruma altına almak mümkün.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *