Merzifon’da Diş Hekimliği faaliyetini sürdüren Kadir Acar, haber merkezimize yaptığı açıklamada, ağız ve diş bakımının bebeklikten başladığını söyledi.
Diş Hekimi Kadir Acar, “Ağız ve diş sağlığı bilinci, kişiye bebeklik döneminden aşılanması gereken bir davranıştır. Bu bilinçle, ağız ve diş bakımını düzenli olarak yapan birey, yaşamı boyunca ağız ve diş problemlerine daha az yakalanacaktır” dedi.
Ağız ve diş bakımının ilk diş ile başladığını da söyleyen Diş Hekimi Kadir Acar, “Bebeklerde dişlerin bakımına, ilk diş ile başlanılabilir. Çocukta tüm dişlerin çıkması beklenilmemelidir.
Miniklerin ağız temizliğine başlanmasında anne ve babalara büyük sorumluluklar düşmektedir. Dünya Çocuk Diş Hekimleri Birliği, yeni doğan bebeklerin diş temizliğinin her beslenmeden sonra yapılması gerektiğini belirtmektedir. Bebek dişleri çıkmadan bile beslenme sonrası temiz nemli bir gazlı bez ile yumuşakça silinebilir. İlk dişler ise, steril bir gazlı bez ile hafifçe silinebilir” dedi.
Diş Hekimi Kadir Acar yaptığı açıklamanın devamında; “Bebek büyüdükçe ve dişleri çoğaldıkça bebeğin gelişimine uygun olan yumuşak kıllı bir diş fırçası ya da parmak fırçaları ile ilk başta macunsuz bir şekilde, daha sonra çok az olarak çocuklara uygun diş macunları ile temizlenmelidir. Bebeklerde kullanılan diş macununun, florit içermemesine dikkat edilmelidir. Çünkü bebekler henüz tükürük kontrolü sağlayamadıkları için diş macununu yutarlar. Bu yüzden, diş macunun da flor olmamalıdır. 4 yaş civarında bebek artık macunu tükürmeyi öğrendikten sonra Pedodonti hekiminizin tavsiye ettiği, çocuklara uygun bir flor içeren bir diş macunu kullanılabilir. 3 yaşından sonra ise, çocuklarda el yeteneğinin gelişmesi ve daha detaylı temizlik sağlanması adına şarjlı çocuk diş fırçası tercih edilebilir. Bunlarla birlikte; süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla, dişler birbirleri ile temas etmeye başlarlar. Bu esnada, ara yüzlerde lifli besinlerin ve bakteri plağının kalması ile çürüklerin meydana gelmesini engellemek amacı ile diş ipinin ve diş arası fırçasının kullanılması oldukça önemlidir.
GÜNLÜK BAKIMIN BİR PARÇASI
Diş temizliği bebeğinizin günlük bakımının bir parçası olarak kabul edilmelidir. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yapılması gerekmektedir. Bu konuda önemli nokta gece fırçalamanın yatmadan önce yapılmalıdır. Ancak bebekler gece beslenmesini sık sık yaptığı için, süt ya da mama artığının ağızda kalmaması için beslenme sonrası temiz bir biberon içerisinde bebeğe ılık su içirilebilir. Bir diğer önemli nokta da miniklerin bünyesi, yetişkinlere nazaran daha hassas olduğu için fırça üzerindeki bakteri oluşumuna çok dikkat edilmelidir. Fırçalarınızın bulunduğu diş fırçalık bardağı, bebeğinizin diş fırçası başlığı, diş fırçası kabı veya kutusu hijyen kurallarına dikkat edilerek muhafaza edilmelidir” ifadelerini kullandı.