reklam
reklam
38,2636 %0.13
43,9542 %-0.29
4.271,81 % 1,48
88.454,96 %1.044
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM ZİYARETÇİLER, 700 YIL ÖNCESİNE YOLCULUK YAPIYOR

ZİYARETÇİLER, 700 YIL ÖNCESİNE YOLCULUK YAPIYOR

Amasya Belediyesi bünyesinde hizmet veren Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, ziyaretçilerini 700 yıl öncesine yolculuk yaptırıyor.

Belediye bünyesinde hizmet veren Osmanlı döneminde tıp alanında önemli eserler vermiş, Türk hekim ve cerrah Sabuncuoğlu Şerefeddin’in uyguladığı teknikler ve kullandığı cerrahi aletler müzeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri 700 yıl öncesine götürüyor.

Amasya’da bulunan Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’ne gelen ziyaretçiler günümüzde 700 yıl önce hastaları burçlarına göre uygulanan terapi etkisindeki müzikten dinleyip adeta şifa bulduğu gözlemleniyor. İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu Mehmet Han’ın 1308 yılında inşa ettirdiği, İlhanlılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde hastaların tedavisinin yapıldığı Bimarhane’nin 2011 yılında Amasya Belediyesi tarafından restore edilerek Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmesi sonrası ünlü hekim Sabuncuoğlu Şerefeddin’in kullandığı tıp tekniklerini anlatan balmumu heykeller, kullandığı tıp aletleri ve enstrümanlar müzeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Müzede, akıl hastalarının müzikle ve su sesiyle rengine, burçlarına göre müzikler ve makamlarla tedavi edildiği anlaşılıyor. Müzenin Avrupa ve Anadolu topraklarında akıl hastalarının müzik ve su sesiyle tedavi edildiği ve ilk ana merkez olduğu kaynaklar tarafından günümüze kadar gelmiştir. Binanın ön yüzünde işlenen taşlarda görülen yonca ve palmet motiflerinin de bu yapının ’Darüşşifa ’yani hastane olduğunu anlatmaktadır. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han döneminin ünlü hekimi Sabuncuoğlu Şerefeddin’in hayvanlar üzerinde şifalı bitkileri kullanarak yaptığı deneylerde olumlu sonuçlar alması sonrası ilaçları önce kendi üzerinde denediği de görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *