Amasya Belediyesi bünyesinde hizmet veren Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, ziyaretçilerini 700 yıl öncesine yolculuk yaptırıyor.
Belediye bünyesinde hizmet veren Osmanlı döneminde tıp alanında önemli eserler vermiş, Türk hekim ve cerrah Sabuncuoğlu Şerefeddin’in uyguladığı teknikler ve kullandığı cerrahi aletler müzeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri 700 yıl öncesine götürüyor.
Amasya’da bulunan Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’ne gelen ziyaretçiler günümüzde 700 yıl önce hastaları burçlarına göre uygulanan terapi etkisindeki müzikten dinleyip adeta şifa bulduğu gözlemleniyor. İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu Mehmet Han’ın 1308 yılında inşa ettirdiği, İlhanlılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde hastaların tedavisinin yapıldığı Bimarhane’nin 2011 yılında Amasya Belediyesi tarafından restore edilerek Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmesi sonrası ünlü hekim Sabuncuoğlu Şerefeddin’in kullandığı tıp tekniklerini anlatan balmumu heykeller, kullandığı tıp aletleri ve enstrümanlar müzeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Müzede, akıl hastalarının müzikle ve su sesiyle rengine, burçlarına göre müzikler ve makamlarla tedavi edildiği anlaşılıyor. Müzenin Avrupa ve Anadolu topraklarında akıl hastalarının müzik ve su sesiyle tedavi edildiği ve ilk ana merkez olduğu kaynaklar tarafından günümüze kadar gelmiştir. Binanın ön yüzünde işlenen taşlarda görülen yonca ve palmet motiflerinin de bu yapının ’Darüşşifa ’yani hastane olduğunu anlatmaktadır. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han döneminin ünlü hekimi Sabuncuoğlu Şerefeddin’in hayvanlar üzerinde şifalı bitkileri kullanarak yaptığı deneylerde olumlu sonuçlar alması sonrası ilaçları önce kendi üzerinde denediği de görülüyor.