MESLEKLERİNİZİ SEVİN, SEVMİYORSANIZ YAPMAYIN
83 yaşında mobilya sektörünün duayen isimlerinden Cemal Seçgen gazetemize açıklamalarda bulundu.
1955 yılında Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldığını söyleyen Cemal Seçgen, “1955 yılında Endüstri Meslek Lisesi mobilya bölümünden mezun oldum. Bu işi de sevdiğim için devam etmek istedim. Bağdatlıoğulları’nın yanında çırak olarak işe başladım. 1963 yılında ise kendi işyerimi açtım” dedi.
BU GÜNE KADAR BİR KURUŞ BORÇ YAPMADIM
1963 yılından bugüne kadar sektörün içerisinde olduğunu da ifade eden 83 yaşındaki duayen isim Cemal Seçgen, “1994 yılında emekli olduğum güne kadar bir kuruş ne vergi, ne sigorta ne de fatura borcum olmamıştır. Hayatımı hep prensipli yaşadım ve Allah ömür verdikçe de öyle yaşamaya devam edeceğim” dedi.
USTALIK BABADAN OĞULA GEÇTİ
Babasının da inşaat ustası olduğunu, ustalık mesleğinin babadan oğula geçtiğini de belirten Cemal Seçgen, “Rahmetli babamda inşaat ustasıydı. Ustalık bana babamdan, benden de oğluma geçti. Bizim zamanımızda herşey el işçiliği ile yapılıyordu. Teknoloji gelişti şimdi herşey makineleşti. Daha kısa zamanda daha fazla iş yapma imkanı bulunuyor” dedi.
MESLEĞİNİZİ SEVİN
Genç meslektaşlarına da tavsiyelerde bulunan duayen isim Cemal Seçgen, “Öncelikle mesleklerini sevsinler. Eğer sevmiyorlarsa zoraki yapmasınlar. İkincisi ise verdikleri sözlerde dursunlar. Helallerine haram katmasınlar. Böyle yaparlarsa her zaman kazanan kendileri olur” dedi.
OKUL YILLARIMDAN BERİ ÇALIŞIYORUM
Babasından mesleği devralan oğlu Murat Seçgen ise işini çok sevdiğini söyleyerek, “Çocukluğumdan beri babamın yanında bu işi yaptım. Merzifon Lisesi’nden mezun oldum okul çıkışlarında direk olarak işyerine babamın yanına gelirdim. Okul bittikten sonra da baba mesleğine daha sıkı sarıldım. Allah’ımıza şükür bugün ki noktalara geldik” dedi.
EN BÜYÜK PROBLEM ELEMAN VE HAMMADDE
Mobilyacılık sektörünün sorunlarını da anlatan Güven Mobilya sahibi Murat Seçgen, “Şuanda en büyük sorunlarımızın başında hammadde geliyor. 2020 – 2022 Ocak ayları arasında hammaddeye gelen zam yüzde 500 oranında. Bu da esnafı çok zor duruma sokuyor. Diğer bir problem ise eğitim sisteminin 4+4+4’e geçtikten sonra çırak bulamamız oldu. Böyle giderse 10-15 yıl sonra sadece bizim değil tüm sektörler eleman sorunundan dolayı bitecek. Sanayide çalışan ustalarımızın yüzde 80’nin yaşları 55’in üzerinde. Yani alttan kalifiye eleman artık gelmiyor” dedi.
GENÇLER SANATA İLGİ DUYMUYOR
Gençlerin sanata olan ilgisizliğinden de yakınan Murat Seçgen, “Endüstri Meslek Lisesi’nden öğrendiğim kadar 2021-2022 eğitim öğretim yılında Mobilya bölümüne kayıt olan öğrenci sayısı sadece 7. Bu da gençlerin sanata olan ilgisizliğinin en büyük göstergesi” dedi.
BÖLGEMİZDEKİ TÜM İLLERE İŞ YAPTIK
Hitap ettikleri bölgeler hakkında da gazetemize bilgiler veren Murat Seçgen, “Firma olarak sadece Merzifon’a değil bölgemizde iş yapmadığımız il yok. Bunlarda tamamen işimizi düzenli, temiz ve zamanında yapmamızdan kaynaklı tavsiyeler üzerine oluyor” dedi.
MODERN BİR SANAYİ SİTESİ ŞART
Şuandaki sanayi sitesinin Merzifon’a yetmediğini de ifade eden Murat Seçgen, “Sanayi sitemiz yetersiz kalıyor. Bununla ilgili girişimlerde bulunduk. Ancak Merzifon birinci derece tarım alanında olduğu için yer sorunu ile karşı karşıya kaldık. Tıpkı Çorum’da olduğu gibi daha modern bir sanayi sitesine ihtiyacımız var. Yeni sanayi sitesi konusunda ilgili makamlarla gerekli çalışmalarımız devam ediyor” dedi.