Vali Mustafa Masatlı, Amasya turizmini geliştirmeye yönelik valilik öncülüğünde yapılan, yapımı devam eden ve yapılması planlanan projeler ve hizmetler hakkında, basın mensuplarına bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Vali Masatlı ilimizde kültür ve turizm alanında yapılan projeler hakkında şu bilgileri verdi;
HARŞENA KALESİNİN UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI KALICI LİSTESİNE ALINMASI
Köklü tarihinde 14 medeniyete ev sahipliği yapan Amasya’mızın önemi, Harşena Kalesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesine alınması ile bir kat daha artmıştır. Biz de bu bilinçle hem geçmiş medeniyetlerin mirasına sahip çıkmak, hem de Amasya’nın turizm potansiyelini en üst seviyede kullanmak adına çeşitli çalışmalar yapmaktayız.
Bu kapsamda Alan Yönetim Planı ve UNESCO Dosyasını hazırlamak üzere, alanında yetkin bir danışmanlık firması ile sözleşme imzalanmıştır. Süreç içerisinde yapılması gereken çalıştayların ilki de yapılmış olup, ikinci çalıştayın hazırlık süreci devam etmektedir.
Ayrıca Alan Başkanlığına AKSAV Vakfına ait olan tarihi bina tahsis edilmiş, tefrişatı da Valiliğimizce yapılmıştır.
SARAYDÜZÜ KIŞLA BİNASINDA YAPIMI TAMAMLANAN YENİ HALK KÜTÜPHANESİ
Amasya’mızın mevcut halk kütüphanesinin fiziki koşullarının yetersizliği sebebiyle, Saraydüzü Kışla Binamızda modern bir kütüphane oluşturmak için çalışmalara başlanmış, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün teklifi ve Sayın Bakanımızın da onayı ile Saraydüzü Kışla Binasının üst kat harici bölümleri kütüphanemize tahsis edilmiştir.
Çocuk, genç ve yetişkin bölümü ayrı şekilde hizmet veren kütüphanemiz, her yaştan vatandaşımızın güzel ve verimli zaman geçirebileceği bir mekân olarak, sosyal yaşamı da zenginleştirmiştir.
Gençlerimiz ayrıca Kütüphanemizde yer alan sesli çalışma odalarında özel çalışmalar yapabilmekte ve internet erişiminden de faydalanabilmektedir.
Proje Bedeli: Bina Tadilatı yaklaşık 3 milyon TL, Tefrişatı ise 1 milyon 250 bin TL olmak üzere; Toplam 4 milyon 250 bin TL
TURİZM DANIŞMA OFİSİ VE TARİHİ YAPILARIN TABELA ÇALIŞMASI
Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği tarafından hazırlanan proje sonucu OKA tarafından finanse edilen Turizm Danışma Ofisimiz ile İlimizin muhtelif yerlerindeki tarihi ve kültürel yapıların tarihe dokuya uygun şekilde hazırlanan tanıtım tabelaları 2021 yılında hizmete açılmıştır.
PROJE BEDELİ: 212 BİN TL
KILIÇASLAN OKULUNUN GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
Restorasyonu yapıldıktan sonra Geleneksel Türk El Sanatları Merkezi olarak hizmet verecek Tarihi Kılıçaslan Okulu, bünyesinde Çini, Hat, Tezhip, Ebru, Ahşap Oyma, Gümüş İşleme ve Vitray gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının icra edileceği atölyeleri barındıracaktır.
Bu merkez aynı zamanda geleneksel ürünlerin sergilendiği ve satışının da yapıldığı bir yer olacaktır. Konumu itibariyle Amasya’ya gelen turistlerin tur başlangıç noktası olması sebebiyle, herkesin gezip görmek isteyeceği bu merkez sayesinde, ecdadımızın en güzel örneklerini verdiği sanatlar, tekrar canlanacaktır.
Merkezimiz ayrıca atölye çalışmaları, tarih, folklor, müzik, halk oyunları, resim, tiyatro gibi konularda şehrimize ait yerel ve evrensel kültür ürünlerinin üretebileceği bir mekân olarak da kullanılabilecektir. Bunların yanı sıra söyleşiler ve sinema gösterimleri gibi sosyal aktivitelerle yılın her döneminde halkımıza hizmet verilecektir. Merkezin çalışmaları tamamlanmış olup, açılışını 12-22 Haziran Festivali içerisinde yapmayı planlıyoruz.
Proje Bedeli: 5 milyon 125 bin TL
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZIN İLK ETAPTA 4’TEN 9’A, NİHAİ OLARAK İSE 33’E ÇIKARILMASI
Amasya’ya geldiğimizde, ilimizin 4 adet coğrafi işaret tescili bulunmaktaydı. Bizlerde Amasya turizmine katkı sağlamak amacıyla, Valiliğimizin öncülüğünde, başta gastronomi ağırlıklı olmak üzere ilimize ait coğrafi işaretlerin arttırılması yönünde çalışmalarımıza başladık.
Bu kapsamda Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Amasya Toyga Çorbası, Amasya Baklalı Dolma ve Amasya Çöreği ve Patlıcan Pehli Coğrafi İşaret Belgelerini bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda almış ve Coğrafi İşaretli Ürün sayımızı 9’a çıkarmıştık.
Bizler sahip olduğumuz 9 coğrafi işaret tesciliyle yetinmiyoruz. Şu an itibarıyla devam eden 24 tane daha coğrafi işaret çalışmamız bulunmaktadır. Bunların tamamında başarılı olacağımızı düşünüyorum.
Kısmet olursa 2022 yılı içerisinde diğer 24 tane coğrafi işaretimizi de tescil ettirerek, coğrafi işaret sayımızı 33’e çıkaracağız.
BORABOY GÖLÜNÜN YILIN 12 AYI ZİYARETE AÇIK OLMASI İÇİN YAPILAN DÜZENLEME
Doğa turizminde ise özellikle Boraboy Gölünün yılın 12 ayı ziyaretçilere hizmet verebilmesi için, çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında mevcut yol alanları iyileştirilmiş, peyzaj düzenlemesi yapılmış, yürüyüş yolu korkulukları yapılarak, alana yeni lavabolar ve 4 adet çeşme eklenmiştir.
Proje kapsamında ayrıca 2 seyir terası yapılmış, piknik alanlarına ise 102 adet piknik masası ve 2 adet kamelya ilave edilmiştir.
Proje Bedeli: Yaklaşık 4 milyon 200 bin TL
ANONİM TÜRBE RESTORASYONU
Uzun yıllardır doğa şartları ve bakımsızlık nedeniyle harap olmuş ve tarihi kayıtları mevcut olmayan Anonim Türbeyi de tekrar ihya ederek, çevresindeki düzenlemeyle birlikte yerli ve yabancı misafirlerimizin uğrak noktalarından biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Restorasyon çalışmaları son aşamaya gelen Anonim Türbeyi de kısa süre içinde ziyarete açacağız.
Proje Bedeli: 388 bin TL
YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ RESTORASYON SÜRECİ
Eski Halk Kütüphanesinin Yazma Eserler Kütüphanesi olmak üzere restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Şuanda Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan ilgili ödenek İlimize aktarılmış olup, proje ve ihale çalışmaları devam etmektedir.
Proje Bedeli: 821 bin TL
VENK SUYU AYAZMASININ TURİZME KAZANDIRILMASI
Yine Venk Suyu olarak bilinen ve önemli bir inanç turizmi noktası olan tarihi mirası da Amasya turizmine kazandırmak için çalışmalarımıza Amasya Belediyesi ile işbirliği içinde devam etmekteyiz.
SOFULAR MAHALLESİNDEKİ TARİHİ DOKUNUN TURİZME KAZANDIRILMASI
Amasya’nın eski yerleşimlerinden olan tarihi Sofular Mahallesinde Sokak sağlıklaştırma çalışmaları sonuçlanmış ve bölge aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Bu özellikleriyle mahallemiz geçtiğimiz aylarda Ulusal bir kanalda yayınlanan dizi filmin çekimlerine de ev sahipliği yapmıştır.
Proje Bedeli: 2 milyon 524 bin TL
BÜYÜK AMASYA OTELİNİN KAPSAMLI TADİLATI
Amasya’daki nitelikli konaklama tesisi açığını kapatmak maksadıyla İl Özel İdaremize bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Büyük Amasya Otelini kapsamlı bir tadilata almış bulunuyoruz.
Proje Bedeli: Yaklaşık 5 milyon TL
DİJİTAL KENT AMASYA MOBİL UYGULAMASI
Dijitalleşen dünyada hemen her şeyi cep telefonlarımız üzerinden yapmaktayız. Bu bilinçle bizler de Amasya’mızı gezmek isteyenlere rehberlik edecek dijital uygulamayı farklı aplikasyon mağazalarında ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunmuş bulunuyoruz.
Proje Bedeli: 561 bin TL
TARİHİ ÇEŞMELERDEKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI
Şehrimizin muhtelif yerlerinde bulunan ve tarihi değer taşıyan 11 adet çeşmeyi İl Özel İdaremiz marifetiyle aslına uygun olarak restore etmek için çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. İlk etapta 3 adet çeşmenin tadilatına Özel İdaremizce başlanmıştır.
Proje Bedeli: 3 adet çeşme için 339 bin TL
YALIBOYUNDAKİ IŞIKLANDIRMALARIN BAKIM VE ONARIMI
Yalıboyu’na ayrı bir güzellik katan ve tarihi dokuyu ön plana çıkaran aydınlatmalar zaman içinde onarıma ihtiyaç duymuştur.
Bu kapsamda UNESCO çalışmalarına da katkı sağlamak üzere mevcut aydınlatmaların bakım ve onarımları İl Özel İdaremiz marifetiyle yapılacaktır.
Proje Bedeli: 1 milyon 450 bin TL
YEŞİLIRMAK REKREASYON ÇALIŞMASI
Amasya’ya ayrı bir doğal güzellik katan Yeşilırmak’ımızı temizlemek ve çevresini daha da yaşanabilir bir hale getirmek için ‘Yeşilırmak Nehri Temizleme, Islah ve Rekreasyon Projemizi’ hayata geçiriyoruz.
Bu proje ile Yeşilırmak Nehri ve kollarında oluşan kirlilik ile nedenlerini önlemek, bölgede erozyonu engelleyici çalışmalar yapmak, ırmağın akış rejimini düzenlemek ve çevresiyle birlikte Yeşilırmak’ı cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz.
Bu kapsamda Valiliğimizin öncülüğü ve Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliğinin koordinesinde Amasya Belediyesi ve Devlet Su İşleri 73. Şube Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu kapsamda proje bedeli olan 125 bin TL Valiliğimizce ödenmiştir.
Proje Toplam Maliyeti: Yaklaşık 50 milyon TL’dir.