reklam
reklam
38,2332 %0.31
44,2225 %1.32
4.154,65 % 1,91
87.445,88 %2.636
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM UNESCO 1. PAYDAŞ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

UNESCO 1. PAYDAŞ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları Alan Yönetim Planı Vizyon, Strateji, Politika ve hedeflerinin belirlendiği UNESCO 1. Paydaş Katılım Çalıştayı’na katıldı. Büyük Amasya Otelinde düzenlenen çalıştaya ayrıca Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, protokol üyeleri, paydaş kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yer aldı.

Programın açılışında saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra Belediye Başkanı Mehmet Sarı Sarı bir konuşma yaparak Amasya’da gerçekleşen çalıştayın tarih ve kültür şehrine için taşıdığı önemi ifade etti.

Vali Mustafa Masatlı ise konuşmasında şunları kaydetti: “UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları Alan Yönetim Planına ilişkin strateji, politika ve hedeflerin belirleneceği 1. Paydaş Katılım Çalıştayına hepiniz hoş geldiniz.

Amasya, sizlerin de bildiği gibi yaklaşık 8500 yıllık tarihi ile 14 medeniyete ev sahipliği yapmış, Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden biridir.

Şehrimiz, bünyesinde barındırdığı sayısız tarihi ve kültürel miras ile kuruluştan kurtuluşa sahip olduğu değerlerle Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından da ‘Marka Kent’ olarak ilan edilmiştir.

Amasya’mız için kullanılan ‘Amasya öyle bir şehirdir ki, tenhasında bir at eşelense, toynağı bir medeniyete dokunur.’ sözü, aslında Amasya’yı tanımlamak için başka bir söze gerek bırakmamaktadır.

Bu şehir dünyanın ilk coğrafyacısı Strabon’un, Divan Edebiyatının İlk Kadın Şairi Mihri Hatun’un, Osmanlı İmparatorluğunu yeniden kuran Çelebi Mehmet’in ve Milli Mücadelenin manifestosu olan Amasya Tamimini imzalayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehridir.

İlimizin bu yönlerine baktığımızda, Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmeye aday olması, hem İlimiz, hem de Ülkemiz adına son derece isabetli ve doğru bir karar olmuştur.

Bu noktada Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Amasya Harşena Dağı Pontus Kral Kaya Mezarları 2015 yılı Nisan Ayında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınmıştır.

Bu tarihten sonra çeşitli sebepler ve salgın süreci nedeniyle duran çalışmalara, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın rehberliğinde Amasya Valiliğimiz ve Amasya Belediyemizin işbirliği içerisinde, 2020 yılında tekrar başlamış bulunuyoruz.

Valiliğimizin koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında ilk olarak, Amasya Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalanmış, Alan Yönetimi Sınırlarının Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından tespit edilmesinin ardından ise, Alan Başkanlığı kurularak Arkeoloji Müzesi Müdürümüz Alan Başkanı olarak görevlendirilmiştir.

Alan Başkanlığımıza da Başkanlığını yaptığım Amasya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Eğitim Vakfına ait olan ve UNESCO Alanında yer alan tarihi bina tahsis ve tefriş edilmiştir.

Alan Yönetim Planı ve UNESCO Dosyasının hazırlanması için yapılan ihale sonucu, Amasya İl Özel İdaresi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosunun, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Katkı Fonundan sağlanan destekle, alanında yetkin bir danışmanlık firması ile sözleşme de imzalanmış olup, Alan Başkanlığı ve Danışman Firmanın çalışmaları süratle devam etmektedir.

Şuan itibariyle ise ilgili mevzuat doğrultusunda Danışma, Denetleme ve Eşgüdüm Kurullarımız oluşturulmuştur. Bu çalışmaların başarıyla sonuçlanarak, Amasya’mızın UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesinde yer alması en büyük temennimizdir.

Bugün ise çalışmalarımızın önemli bir safhasını oluşturan Alan Yönetim Planına ilişkin strateji, politika ve hedefleri belirlemek üzere bir aradayız.

Burada gerek kamu kurumları, gerek yerel yönetimler, gerekse sivil toplum kuruluşları ile yerel paydaşların temsil edilmesi, 3 gün boyunca sürecek çalıştayımızda, sürece yön verecek faydalı fikir ve önerilerin oluşmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Bu düşüncelerle çalıştayımızın UNESCO sürecine olumlu katkılar yapmasını temenni ediyor, başta Amasya Belediyemiz olmak üzere, Alan Başkanlığımıza, paydaş kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşlarına sağladıkları katkılardan ötürü teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından UNESCO 1. Paydaş Katılım Çalıştayı paydaş kurum ve kuruluşlardan katılımcıların detaylı sunumlarıyla devam etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *