reklam
reklam
38,1708 %0.04
43,9989 %0.69
4.127,40 % 1,24
86.622,71 %1.769
AMASYA
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM TURAN: YASAL MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

TURAN: YASAL MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına izin veren yönetmeliğe tepkiler giderek artıyor. Meslek odaları, sendika ve derneklerin yer aldığı 15 kuruluş, bugün bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yayınlanan yönetmelik zeytinliklerimizin ölüm fermanıdır.  Anayasal hukuk devletinde normlar hiyerarşisine göre yasalar anayasaya yönetmelikler ise yasalara aykırı olamaz” denildi.

Konuya ilişkin bilgi veren Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, “Zeytinliklerimizin maden petrol, doğalgaz arama jeotermal tesisleri, sanayi, turizm, imar amaçlı talanına yönelik girişimler geçmişten beri gündemden düşmüyor. Anayasal hükümlülüklere rağmen 2002 yılından beri gündeme gelen mevzuat değişiklikleri doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerce defalarca yargı tarafından durduruldu” dedi.

Yasaya göre zeytin işleme tesisi dışında toz içeren hiçbir tesise izin verilemeyeceğini de söyleyen Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, “En son Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik zeytinliklerimizin ölüm fermanıdır.  Anayasal hukuk devletinde normlar hiyerarşisine göre yasalar anayasaya, yönetmelikler ise yasalara aykırı olamaz. Anayasa’nın 44. ve 45. maddeleri üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunmasını düzenlemektedir. 1939 ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a göre zeytinliklerin korunması ve geliştirilmesini düzenlemektedir. Zeytinlik alanların daraltılamayacağı belirtilen yasaya göre zeytinlerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz içeren hiçbir tesise izin verilemez. ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’na’ göre toprağın korunması geliştirilmesi tarım arazilerinin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanılması esastır. Yasa zeytinlik gibi dikili özel ürün arazilerini de korumaktadır.

2017 tarihli Maden Yönetmeliği zaten gerekli istisnaları madencilik lehine vermişken 1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliğiyle zeytinliklerimizin talanına yeni normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlanmaktadır. Yönetmelik değişikliğiyle tarım alanlarını meraları zeytinlikleri korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilmez.

Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski haline getirme taahhüdü kabul edilemez. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin karı için taşınmaya çalışması ya da şekilsel olarak yeni zeytinliklerin dikilmesinin bilimsel hiçbir açıklaması yoktur. Yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadelemizi sürdüreceğiz. Yönetmelik değişikliğiyle verilecek yeni izinler için de hukuk sürecini de işleteceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *