reklam
reklam
38,2634 %0.13
44,0126 %-0.16
4.262,15 % 1,25
88.173,91 %0.778
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM TÜM DARBELERİ LANETLİYORUZ

TÜM DARBELERİ LANETLİYORUZ

Memur-Sen Amasya İl Temsilcisi Recep Eliaçık yaptığı basın açıklamasında, “Başta 27 Mayıs olmak üzere tüm darbeleri lanetliyoruz” dedi.

Darbenin millet iradesinin bir zümre tarafından gasp edilmesi olduğunu da belirten Memur-Sen Amasya İl Temsilcisi Recep Eliaçık, “Darbe, millet iradesinin bir zümre tarafından gasp edilmesidir. Cumhuriyet tarihimizde gerçekleşmiş ilk askeri darbe, 27 Mayıs’tır. Tarihimize kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs, darbe geleneğinin başlangıç noktasıdır. Bu süreçte Anayasa rafa kaldırılmış, TBMM feshedilmiş, devlet 37 subaydan oluşan Milli Birlik Komitesi’nin iradesine terk edilmiştir. Böylece milli irade gasp edilmiştir” dedi.

Eliaçık, yaptığı basın açıklamasının devamında; “Ordu içindeki bir kısım cuntanın gayrimeşru girişimi sonucu meydana gelen bu darbede Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve hükûmet üyeleri tutuklanmıştır. Demokrat Parti’nin milletvekilleri ve birçok üyesi de cuntanın gadrine uğramaktan kurtulamamıştır. 235 general ve 3 bin 500 civarında subay emekliye sevk edilmiş, 147 öğretim görevlisi ihraç edilmiş ve bazı üniversitelerin kapısına mühür vurulmuştur. Birçok hâkim ve yargıç da görevinden el çektirilmiştir.

Milli iradeyi ve siyasi aktörleri yok etmeyi amaçlayan 27 Mayıs cuntası ülkemize, devlet yönetimine ve aziz milletimize karşı her tür acımasızlığın sergilendiği bir darbedir. Darbenin acımasızlığını anlatmak için merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarına yapılan işkenceleri hatırlatmak yeterdir. Menderes ve arkadaşlarının vücudunda sigara söndürme de dâhil her tür işkence uygulanmıştır. Bu insanlık dışı uygulamalar, tahammül sınırlarını aşınca Menderes ve bazı arkadaşları intihar girişiminde bile bulunmuştur. Ve hatta İçişleri Bakanı Namık Gedik intihar ederek darbenin ilk kurbanı olmuştur. Sonuçta darbecilerin emirlerini yerine getiren bir mahkemenin göstermelik yargılamasıyla da Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edilmiştir. Menderes ve arkadaşlarını ölümsüzlüğe taşıyan tarih, idam karalarına imza atanları ise karanlık sayfalarına gömmüştür.

Unutmamalıyız ki, 27 Mayıs’ın ortaya çıkarmış olduğu gelenek, başta milli irade olmak üzere siyaset kurumu üzerinde hep bir tehdit unsuru ola gelmiştir. Nitekim 27 Mayıs’ı, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve son olarak 15 Temmuz izlemiştir. Siyasi iradeyi merhum Adnan Menderes’in akıbetiyle zaman zaman tehdit edenlere bugün de şahitlik ediyoruz. Benzer tehditlerin 15 Temmuz hain kalkışma öncesi çok sık yapıldığını hatırlıyoruz. Darbeye kalkışanların 15 Temmuz’daki acımasızlıklarını ve zalimliklerini de akıbetlerini de hatırlıyor ve hatırlatıyoruz.

Bu düşüncelerle 27 Mayıs ve diğer tüm darbeleri kınıyor, lanetliyoruz. Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarıyla birlikte, başta 15 Temmuz şehitlerimizi ve darbelerin gadrine uğramış, vefat etmiş insanlarımızı rahmetle anıyoruz. Türkiye’nin darbe gibi karanlık günleri bir daha yaşamamasını; mazlumların hamisi, gönül coğrafyamızın pusulası konumunu sürdürmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *