reklam
reklam
38,2613 %0.13
43,9297 %-0.35
4.216,46 % 0,17
90.661,74 %2.931
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM TUİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

TUİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün, sendika genel merkezleri tarafından TUİK hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Ölgün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İstatistikler ve istatistiki yöntemler, kamu kurumları açısından oldukça önemli ve olmazsa olmaz yöntemler olduğu halde TÜİK’in ürettiği enflasyon rakamları tamamen güvenilirliğini kaybetmiştir. İstatistik yöntemleri kullanan önemli kamu kurumlardan biri olan TÜİK’in görevlerinin en başında, ürettiği istatistiklerde adaletli, güvenilir, yansız, kıyaslanabilir ve uluslararası standartlara uygun olması ile toplumun ihtiyaç duyduğu verileri üretmesi gelmektedir. Bu veriler devletin ekonomik anlamda daha adil yönetilmesi için gerekli verilerden biridir.

Toplu iş sözleşmeleri ile belirlenen sendikalı işçilerin ve kamu emekçilerinin ücret ve maaşlarına yapılacak zamlar, asgari ücrete yapılan zamlar, özel sektörde çalışan beyaz yakalı emekçilerin ücretlerine yapılan zamların ilk kriteri ve memur, işçi ile BAĞKUR emeklilerinin maaşlarına yapılacak zammın tamamı TÜİK enflasyonuna bağlı belirlenmektedir. Kısaca kiralardan para politikalarına kadar yaşamın her alanına doğrudan etkili olan TÜİK verilerinin gerçek enflasyonu yansıtması ve şeffaf olması çok önemlidir. Ancak TÜİK kamu gücü ve kaynaklarını kullanarak elde ettiği verileri gerçeğe aykırı işlemektedir. İstanbul Ticaret Odası,  bağımsız akademisyenler, kamuoyu anketleri, Konfederasyonumuz KESK’e bağlı BES’in kuruluşu BES-AR’ın araştırma sonuçları çok daha yüksek enflasyon verileri açıklamaktadır. Bu gerçekliği toplum olarak her gün satın alma gücümüze yansımasıyla doğrudan yaşamaktayız.

Resmi enflasyon yıllık %73,5 olurken, elektrik fiyatı neden sadece 2022 yılının ilk yarısında %151 artırılmıştır. Yurttaşların hissettiği yıllık enflasyon oranı TÜFE’de %90’ın üzerinde iken, TÜİK mayıs ayı verilerine göre yıllık enflasyonu %73,5 açıklamıştır. Akaryakıt yıllık artışı %100’ü aşarken, bunun TÜİK enflasyon hesaplamalarına yansımamasının mantıklı bir açıklaması yoktur.

Yıllar itibarıyla TÜİK’in uyguladığı yöntem değişiklikleri enflasyonu olduğundan düşük göstermenin gayretleri olarak görünmektedir. Gerçek enflasyon oranından düşük gösterilen enflasyon oranları, yoksul halk üzerinde “örtülü bir vergi” niteliğine bürünmüştür.

Bütün bu gerekçeler ile kamuoyunu yanıltıcı bilgiler yayınlayanlar hakkında soruşturma başlatılması ve ceza davası açılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduk” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *