reklam
reklam
38,1330 %0.13
43,5332 %1.17
4.060,56 % 2,66
83.811,99 %-2.129
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM TERZİ, SONUÇ BİLDİRGESİNİ AÇIKLADI

TERZİ, SONUÇ BİLDİRGESİNİ AÇIKLADI

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği'nin (UAESEB), 22-24 Ekim 2021 tarihleri arasında düzenlediği 3. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi sona erdi.

Kongre sonunda açıklanan sonuç bildirgesi hakkında Türk Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Kamil Terzi bilgiler verdi.

Buna göre; Türk Devletleri Bilim Konseyinin kurulmasının istendiği bildiride, ortaokul düzeyinden üniversite düzeyine tüm öncelikli alanlarda çeşitli kapsamda kitaplar yazılması ve/veya yabancı dillerden Türkçeye çevrilmesi de önerildi.  Türk Dili ortak alfabesine geçişin sağlanmasının gerekli olduğunun vurgulandığı bildiride, "Toplam AR-GE harcamalarının en az %5’i ortak projelere ayrılmalıdır. Bu amaçla AB Çerçeve programları benzeri bir yapılanma oluşturulabilir" denildi.

Terzi, kongrenin sonuç bildirgesini şu şekilde açıkladı:

3. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi

Sonuç Bildirgesi

Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi, çoğu gelişmekte olan ülke statüsündeki Türk Dünyası ülkelerinin sosyal ve kültürel alandaki işbirliğini mühendislik ve fen bilimlerine yönelik alanlara da taşıma gayretinin bir yansımasıdır. Bu tür kongre ve organizasyonlar Türk Dünyası’nı oluşturan ülke ve toplulukların bilim ve teknolojiyi oluşturan bilgiyi paylaşabilmeleri açısından önemlidir. Bu bağlamda, katılım sağlanan ülke sayısı dikkate alındığında, Covid-19 kısıtları altında çevrim içi düzenlenen 3’üncü kongremizin, ilk ikisinde olduğu üzere Türk Dünyası’nı oluşturan ülkeler ve akraba topluluklar arasındaki kültüre dayalı gönül köprülerini sağlamlaştırmaya yönelik hedeflerine başarıyla ulaştığı ifade edilebilir.

Diğer taraftan, Covid-19 sürecinde bilimsel ve teknolojik gelişimin durmadığı, hatta salgının yayılımının önlenmesi üzerine yapılan çalışmalarla beraber artarak devam ettiğini gözlemlemiş bulunmaktayız. Bu gelişmeler arasında özellikle aşı çalışmalarının tüm insanlık için ayrı bir önemi olmuştur. Salgının yayılımının önlenmesinde Türk bilim insanları da gerekli misyonu üstlenmiş ve çok değerli katkılar sunmuştur. İnsanlık bu değerlerimize hak ettikleri onuru yaşatmıştır.

Covid-19 salgın sürecinde olduğu gibi bundan sonrada, Türk Dünyasının insanlığa sağladığı katkılar asla durmayacak ve süreklilik arz ederek devam edecektir. Türk Dünyasının bilime ve insanlığa sunduğu katkılar devam ederken daha güçlü bir Türk Dünyası idealinin gerçekleşmesinde, aşağıda belirttiğimiz hususların Türk Dünyasını oluşturan tüm ülkeler tarafından dikkate alınmasının faydalı olacağı öngörülmektedir:

Türk Devletleri Bilim Konseyi kurulmalıdır.

Bilim ve Teknolojinin tüm alanlarında ortak Türkçe terminoloji oluşturulmalıdır.

Küresel Covid-19 salgınında yerli aşı çalışmaları titizlikle tamamlanıp dışa bağımlılık asgari seviyeye düşürülmelidir.

Ortaokul düzeyinden üniversite düzeyine tüm öncelikli alanlarda çeşitli kapsamda (popüler, ders, bilimsel monografi) kitaplar yazılmalı ve/veya yabancı dillerden Türkçeye çevrilmelidir.

Gelişmiş ülkelerin AR-GE altyapıları irdelenerek Türk Dünyası için bir strateji belirlenmelidir.

Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Gayrı Safi Milli Hasılalarının (GSMH) 2023 yılından itibaren en az %3’nü AR-GE’ye ayırmalıdır.

Bilim ve Teknoloji ile ilgili metinlerin Türk lehçeleri arasında bilgisayar ortamında otomatik çevrilmesi için programlar geliştirilmelidir.

AR-GE’nin hukuksal altyapısı gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştırılmalıdır.

Toplam AR-GE harcamalarının en az %5’i ortak projelere ayrılmalıdır. Bu amaçla AB Çerçeve programları benzeri bir yapılanma oluşturulabilir.

Bilişim çalışmaları, “stratejik araştırma alanı” olarak belirlenerek bu konuda Türk Dünyası arasında ortak çalışma havzaları oluşturulmalıdır.

Türk Dünyasında teknoloji geliştirme alanları oluşturularak araştırmacıların bu alanlarda ortak çalışmalar yapmasına olanak sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır.

Araştırmacıları Endüstri 5.0 çalışmalarına teşvik eden düzenlemeler yapılmalıdır. Bu konuda Türk Dünyasında ortak çalışma alanları oluşturulmalıdır.

Türk Dünyası Bakanlığı kurulmalıdır.

Türk Dünyası Üniversitesi ve Bilimler Akademisi kurulmalıdır.

Türk Dili ortak alfabesine geçişin sağlanması gerekmektedir.

Türk Dünyası Bilim Ödülleri verilmelidir.

Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Endeksi kurulmalıdır

Türk Dünyası Araştırma ve Gençlik Merkezi kurularak ortak proje yapma kapasiteleriyle işbirlikleri artırılmalıdır.

Tekrar ifade etmek gerekirse, Türkiye’nin 21. yy’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dile getirdiği muasır medeniyetler seviyesi üzerine çıkmak için 3. Uluslararası Türk Dünyası Mühendislik ve Fen Bilimleri Kongresi ve benzeri kongre faaliyetlerinin devam etmesi büyük önem arz etmektedir. Bölgesinde ve dünyada güçlü bir Türkiye ve Türk Dünyası idealinin yolu, bilime gereken önemin verilmesinden geçmektedir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *