Amasya valisi Mustafa Masatlı, “Devletimizin ve Milletimizin bizlere emanet ettiği kamu kaynaklarını yerinde, etkin ve verimli şekilde, tasarrufla kullanmak, kamu idarelerini ciddiyetle ve etkili bir şekilde çalıştırmaktır" dedi.
Amasya’yı her yanı ve yönüyle analiz ettik. Yaptığımız analizler çerçevesinde Amasya ekonomisinin tarım, sanayi ve turizm ekseninde yoğunlaştığını gördüklerini ifade eden vali Masatlı, kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının da içerisinde yer aldığı Tarım Üst Kurulu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu, Kültür ve Turizm Üst Kurulu ile Projeler Üst Kurulunu oluşturduklarını söyledi.
Katılımcıların görüş ve önerileri bizlere daima yol gösterici olduğunu belirten Vali Masatlı, "Bulunduğumuz coğrafya ve iklim itibariyle de bölgemiz neredeyse her türlü tarımsal faaliyet için uygun bir yapıya sahiptir. Amasya tarımsal hasıla bakımından ise Ülke ortalamasının üzerinde bir gelire sahiptir. tarım sektöründe yeni bir ivme yakalamak, tarımsal birim üretimde katma değeri yükseltmek için ilk olarak sektörün temel sorunlarını ve ihtiyaçlarını analiz ettik. arım sektörünün en önemli sorununun sulama. Bu soruna çözüm üretmek adına ise İl Özel İdaremiz, Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğümüzün ortak bir çalışmasıyla tarımsal sulama önceliklerini tespit ederek kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirledik." dedi.
Meteorolojik veriler Amasya’nın bir kuraklıkla karşı karşıya kalacağını öngördüğünü belirten vali Masatlı, Bu durum çalışmalarımızı daha da hızlandırmamızı sağladı. 2020 yılında İl Özel İdaremizin sulama bütçesi yaklaşık 3.8 milyon TL, sulamaya açtığı alan ise 600 hektardı. 2021’de bu rakamı 16 milyon TL’ye çıkararak 4 kat arttırdık. Sulamaya açılacak alan ise buna paralel olarak 2500 hektara çıkacaktır. dedi.
Cumhurbaşkanlığımızdan 3 milyon TL, DOKAP’dan ise 8 milyon TL ek kaynak temin ettiklerini ifade eden Vali Masatlı, Temin ettiğimiz ek kaynaklar ile 2021 yılında toplamda yaklaşık 4 bin 500 hektarlık bir alanı suyla buluşturacağız. 2020’ye oranla sulama bütçemiz ise 8 kattan fazla artmış oldu. Projenin en önemli avantajlarından biri de mevcut su kaynaklarımızı kuraklığa rağmen en verimli şekilde kullanmak için bizlere imkan sağlamasıdır.
Toplam tutarı yaklaşık 2.4 milyon TL olan bu projedeki devlet katkısı yaklaşık 1.8 milyon TL olup, proje sayesinde 2021 yılında İlimizde Ayçiçeğinde yüzde 37’lik bir oranda rekolte artışı beklenmektedir” dedi.