Merzifon’da gayrimenkul piyasasına ‘Dünyada mekan Ahirette İman’ sloganıyla giriş yapan Göktürk Emlak sahibi Kaya Fırat, gazetemize hem şuandaki emlak piyasasını hem de firmasını anlattı.
40 yıl İstanbul’da ayakkabı imalatı üzerine faaliyet gösterdikten sonra 2016 yılında Merzifon’a taşındığını söyleyen Göktürk Emlak sahibi Kaya Fırat, bir yıldır da gayrimenkul alım satımı işiyle uğraştığını belirtti.
‘Dünyada mekan, ahirette iman’ sloganıyla açtıkları Göktürk Emlak’ta insanların barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Kaya Fırat, şu andaki sektörün durumunu ise “Satan satamıyor, alan alamıyor” diye özetledi.
Dünya genelindeki ekonomik sıkıntıların Türkiye’yi de etkilediğini söyleyen Kaya Fırat, konut piyasasında aşırı artışların yaşandığını belirterek, “Bu sorunların altından kalkmak için müteahhit arkadaşların da elini taşın altına koyması lazım. Bu şartlarda kimse evsahibi olamaz. Herkesin kar oranlarını düşürmesi gerekiyor” dedi.
Konut satışı ve kiralamada talebin çok olduğunu ancak fiyatları duyanların geri adım attığını da söyleyen Kaya Fırat, “İnşaat sektörü Merzifon’da devam ediyor. Doğal olarak da boş konutlar var. Ancak satışlarda fiyatlar büyük engel teşkil ediyor. Son aylarda konut fiyatlarındaki artış 6-7 katına yükseldi. Vatandaşın alım gücü kalmadı” dedi.
Asgari ücretli bir vatandaşın kredi de kullansa alım gücünün kalmadığına işaret eden Göktürk Emlak sahibi Kaya Fırat, “Asgari ücretli bir vatandaş kredi de kullansa konut sahibi olamaz. Ödeyeceği kredi taksitleri maaşının çok çok üzerinde. Konut satışları genelde yurt dışından gelen gurbetçilerin ellerinde bulundurdukları dövizlerin burada yüksek oranda TL’ye çevrilmesi sayesinde oluyor. Satışların büyük çoğunluğu gurbetçilere yönelik oluyor” dedi.
Fiyatlardaki artışların temel sebepleri hakkında da gazetemize açıklamalarda bulunan Kaya Fırat, “Temel sebep enerji ve döviz kurlarındaki artışlar. Ancak bunu fırsat bilerek de maalesef konutlarına aşırı artışlar yapanlar var. Şuanda sanki serbest ekonomi değil de tekelleşme yaşanıyor. Ucuz konut yapımı için Hükümetin de adımlar atabilmesi gerekiyor. Hükümet hazine arazilerini konut alanına çevirip, düşük kredi imkanları ile vatandaşın ev sahibi olmasını sağlayabilir. Başka türlü dar gelirli vatandaşın ev sahibi olması artık hayal gibi” dedi.