reklam
reklam
38,1137 %0.18
42,0543 %-0.85
3.710,58 % -2,27
79.365,42 %-4.436
AMASYA
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Saatcı: Bu Yıl 670 Bin Ton Şeker Pancarı İşleyeceğiz

Saatcı: Bu Yıl 670 Bin Ton Şeker Pancarı İşleyeceğiz

Haberleri

Şeker Fabrikası Genel Müdürü Vural Kamil Akyazan’nın fabrika gezisinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, fabrikanın bir yılda yaklaşık 670 bin ton şeker pancarını işlediğini söyledi.
Amasya Şeker Fabrikası’nın 1954 yılında kurulduğunu ve bu yıl da 71’nci pancar alım kampanyasını başlattığını ifade eden Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı; “Amasya Şeker Fabrikası 1951 yılında Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi kurulduktan sonra 1954 yılında 11 ay 28 günde kurulan bir fabrika. 71. Şeker Pancarı Alım Kampanyası devam ediyor, biz yönetim olarak da 8’nci kampanyayı açtık. 4 il, 13 ilçe, 3 belde, 690 köyde bölgelerimiz var. 2024-2025 yılı için kendi bölgemizden 550 bin ton pancar tedarik ederek şekere dönüştüreceğiz. Dış sahada iki yerden şeker pancarı alacağız. Bunlar Konya Karapınar, Sivas bölgesinden. Bununla birlikte yaklaşık 670 bin ton şeker pancarı işleyeceğiz. Bunların karşılığı 150 bin ton civarında küspe, 30-32 bin ton civarında melas, 80 bin ton civarında da şeker elde edeceğiz” dedi.
Bu yıl alınacak şeker pancarının maliyetinin yaklaşık 3,5 milyar lira olduğunu da dile getiren Saatci, “Bu sene 8 bin çiftçimizle anlaşma yaptık. 10 tane Taşıyıcılar Kooperatifimiz var. Bölgemizde büyük bir meblağı çiftçilerimizin pancarını alarak dağıtmış olacağız. Bunun para karşılığı yaklaşık 3,5 milyar lira. Şuanda bin işçimizle çalışıyoruz. 18 kantarımızda pancar alıyoruz. Bu kantarların 3 tanesinde analiz merkezimiz var. Hemen hemen pancarın yüzde 60’ı söküldü, yüzde 40’ı kaldı. Üretimimiz devam ediyor” diye konuştu.
Amasya Şeker Fabrikası’nın hitap ettiği bölge olarak en önemli sıkıntılarının polar sorunu olduğunu dile getiren Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, “Polar haricinde çok bir sıkıntımız yok. Malumunuz bu sene Türkiye’de şeker pancarındaki polarda 1-1,5 puanlık bir düşüş var. Bu da tamamen iklimsel. Ne su, ne gübre, ne tohum, ne ilaçla ilgili değil, hava kuraklığı ve sıcaklığı yüzünden. Bizim bölgemizde de bunu çok derin bir şekilde hissediyoruz. Pancar poları açısından çok zavallı bir bölgedeyiz. Sebebi de rakımla alakalı. Şeker pancarı 700 rakımından yüksek yerlerde ekilmesi lazım gelen bir mahsul. Bizim böyle üç tane bölgemiz var; Vezirköprü’nün bir kısmı, Havza’nın tamamı, Gümüşhacıköy’ün yüzde 90’ı, Merzifon’un yüzde 70’i, diğer üretim yaptığımız bölgeler ise 350-400 rakımında. Bu da polar olarak şeker pancarını vuran bir nesne haline geliyor. Çiftçilerimizle devamlı istişare halindeyiz. Kampanyamız 15 Ocak 2025 tarihine kadar devam edecek. Bu sene malumunuz şeker satışlarında biraz sıkıntılarımız var. Aslında ülkemiz bu konuda bir türbülanstan geçiyor. Bu türbülansa da bizim mutlaka dayanmamız lazım. Bunun devamlılığı lazım. Bölgemizde 450 bin nüfusun 150 binine mutlaka bir türlü ekonomik olarak şeker pancarının katkısı var. Bunun da bilinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Karadeniz bölgesinde fiyatının diğer fabrikaların ürünlerine göre biraz daha pahalı olmasına rağmen en fazla tercih edilen şekerin Amasya Şeker olduğunu da kaydeden Saatcı, “Çayın doğal olarak üretildiği bölge Karadeniz. Karadeniz’e en yakın şeker fabrikası da Amasya Şeker Fabrikası. Samsun büyük bir il, Ordu, Trabzon, Giresun, Rize’ye kadar bizim şekerimiz diğer fabrikaların şekeriyle çok büyük farklılıkta arz etmese bile Amasya Şeker olarak bir tık üsteyiz. Biz çay Karadeniz’den şekeri de mutlaka Amasya olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı yaptığı basın açıklamasının devamında, “16 polar şeker pancarının bir kilogramından 112 gram şeker alıyoruz. Bunun 270 gramı küspe, 130-140 gramı da melas. Şeker pancarının gerisi de su. Bunun da bilinmesini istiyoruz. Biz 8-10-12 polarlı şeker pancarı ile 16-17-18-22 polar gelen diğer illerle de yarışıyoruz. Aslında 12 poların şeker kalitesi de 22 poların şeker kalitesi de aynı olmasına rağmen miktar olarak farklılıkları var. Böyle bir fabrikayı ayakta tutmak için hem çiftçilerimize, hem işçilerimize hem de yöneticilerimize çok iş düşüyor. Bu meşakkatli işi devam ettirmek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Gerek şeker pancarından olsun gerekse şeker kamışından olsun dünyada şeker çok stratejik bir ürün. Dünyada ülkeler şeker üretiminden vazgeçmiyor. Şeker üretiminde kullanılan şeker pancarı tüm Türkiye’de üretilen tek sanayi bitkisi. Türkiye’de bu çapta üretilen sanayi bitkisi yoktur. Sözleşmeli tarım yapılıyor. Sonuç olarak Türkiye’de üretilen tüm şeker pancarı bire bir çiftçiden karşılıklı sözleşme yapılarak ürettiriliyor. Çiftçi üreteceğim diye, fabrika da alacağım diye garanti ediyor. O yüzden stratejik bir ürün. Şeker pancarı sözleşmeli olarak üretildiği için ayrıca diğer ürün yelpazelerini de bir şekilde sübvanse ediyor. Sonuçta verdiğiniz avanslar başka mahsullerde de kullanılabiliyor. Sonuç olarak çiftçiye nerede kullanıyorsunuz demiyoruz. Bizim için önemli olan onun verdiği taahhüt ve ne kadar pancar üretecekse onu bize getirmesi. Türkiye’de böyle bir bitki yok ki daha üretilmeden bedelinin yüzde 60’ı peşin ödenen. Sonuç olarak biz şeker pancarı bedelinin yüzde 60’ını çiftçiye ayni veya nakdi olarak daha teslim almadan ödüyoruz. Amasya Şeker Fabrikası’nın şeker kotası 58 binlerden 81 bin tona kadar çıkmıştı. Bu da bölgemizde çok önemli bir şey. Şeker pancarını aldıktan aldıktan sonra yeri de kıymetlidir. Topraktan aldıktan sonra yaprağını, azotunu bırakıyor. Böyle kıymetli bir mahsül ki birşeyler alıyor, bir şeylerde bırakarak gidiyor. Bütün şeker fabrikalarının olduğu bölgede kotalar olduğu halde Amasya’da siyasi partilerin hepsine ayrım yapmadan hepsine de teşekkür ediyoruz. 81 bin ton şeker kotasını muhafaza etmek lazım. Dışarıdan pancar alınıyor diye eleştiriliyoruz. Aslında bizim pancarımızın kalitesi belli. Sadece bu şeker kotasını burada tutabilmek için arazi yapımız müsait. Ama insanlarımız zahmetli bir ürün olduğu için ekmekte tereddüt ediyor. Aslında parası da en garanti bir ürün. Diğer ürünleri ekiyorsun kime nasıl vereceğin belli değilken şeker pancarı böyle bir şey değil” ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *