Ergenlik döneminin sadece fiziksel değişimle sınırlı olmadığını, vücudu değişmekte olan ergenin ilgilerinin, davranışlarının ve tutumlarının da değiştiğini aktaran Psikolog Kübra Kurnaz, ailelerin ergenlikte yaşanan bu durumlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
ERGENLİK NEDİR?
Ergenlik dönemi fiziksel ve duygusal süreçlerin yol açtığı cinsel ve psikososyal olgunlaşma ile başlayan bireyin bağımsızlığını ve sosyal üretkenliğini kazandığı ayrıca duygusal dalgalanmaların yaşandığı bir dönemdir.
“Ve ailelerin bazen ne yapacaklarını bilmedikleri bir dönemdir.”
YAŞ ARALIĞI
Ergenliğin giriş için kesin bir zaman olmasa da genel olarak kızlar 10-14 yaş arasında ve erkekler 12-15 yaş arasında ergenliğe girebilirler. Genellikle 10-19 yaş aralığı ergenlik olarak tanımlanır.
AİLELERİN EN ÇOK ZORLANDIĞI VE ÇOCUKLARIN EN HASSAS OLDUĞU DÖNEMDE ÇOCUKLARA NASIL YAKLAŞMAK GEREKİR?
Ergenlik dönemindeki çocukların, anne-babasının davranışlarını sorgulamaya başladığını belirten Psikolog Kübra Kurnaz, " Bu yaşlarına kadar anne babalarına hayran olan çocuklar ergenlik dönemine geldiklerinde onları sürekli eleştirir ve diğer anne babalarla kıyaslamaya başlarlar. Ergenlik döneminde çocuklar için en önemli olan şeyler kendi çevrelerinde beğenilmek ve kabul görmektir.”dedi.
ARKADAŞLIK,
Bu dönemde her şeylerini anne ve babalarıyla eğil arkadaşlarıyla paylaşır ve onlarla güçlü duygusal ilişkiler kurarlar. Arkadaşları tarafından kabul gören bir çocuk kendini saygın bir birey olarak hissetmeye başlar. Sorunlarını tek başına ya da arkadaşlarıyla çözen çocuğun kendine duyduğu güven de artar.
Psikolog Kübra Kurnaz, ailelerin ergenlik dönemindeki çocuklarda dikkat etmeleri gereken hususları şöyle sıraladı:
Ergenlik döneminde çocukların vücudunda meydana gelen bir takım değişiklikler onu memnun ederek bazılarından hoşnut olamayabilirler. Çocuklar ergenlik döneminde genellikle içe kapanık olur ve odalarından çıkmak istemezler. Böyle durumlarda anne, babalar endişelenip panik yapmamalı ve çocuklarına anlayışla yaklaşmalıdırlar. Bu dönemde konuşmaya çok ihtiyacı olan çocuklara destek olduğunuzu ve sizinle her şeyi konuşabileceklerini hissettirmeniz gerekir. Çünkü bu dönemde çocukların konuşmaya en çok ihtiyaç duyduğu süreçtir.
Ergenler kendilerini aradıkları bu süreçte her türlü yeniliğe açık olarak bazı şeyleri denemek isterken yanlarında olmanız size olan güvenlerini arttırmaktadır. Sürekli eleştirir ve kızar durumda olmanız sizden uzaklaşmasına sebep olur. Bu nedenle saygı duyduğunuzu göstermeniz gerekir. Örneğin; çocuğunuzun odasına girerken kapısını çalmanız ona güvendiğinizi göstermeniz ve yaşam alanına saygı duyduğunuzu gösteren bir harekettir.
TUTARLI VE KARALI SINIRLAR
Ergenliğin, anne-baba ile tartışmaların en yüksek seviyeye çıktığı dönem olduğunu dile getiren Kurnaz, “Ergenlik döneminde anne babasına karşı çıkan ve umursamaz davranan gençlere karşı tutarlı ve kararlı sınırlar koymalısınız. Bu dönemde çok fazla sıkmak da çok serbest bırakmak da doğru olmaz. Örneğin; eve geliş saatleri ve harçlıklar konusunda net sınırlar koyabilirsiniz.
Ergenler ani duygu değişimleri yaşasa, bu dönemde anne babalarından biraz uzaklaşsa da onların sevgisini hissetmek isterler. Bu süreçte ergenelere sevgi gösterme şekli ise biraz farklıdır. Dokunarak başarılarını takdir edip, hatalarına anlayışla yaklaşarak sevginizi hissettirmek mümkündür.”ifadelerini kullandı.
DESTEK,
Ailelerin, tüm bu bilgiler ışığında ergenlik döneminin doğal ve geçici bir süreç olduğu unutulmayarak sağlıklı bir yetişkinlik dönemine adım atabilmesi için sorunları ile her daim yakından ilgilenmesi gerektiğini belirten Psikolog Kübra Kurnaz, “Ani kilo vermeler ya da almalar, alkol/madde bağımlılığı, şiddete meyillilik, arkadaş grubunu değiştirme gibi durumlar ebeveynler için bir uyarı olabilir. Ergenlik dönemi sürecinde bu tür sorunlar yaşandığında bir psikolog ya da psikiyatri ile görüşebilir. Ebeveynle yaşadıkları kaygıları çocuklara yansıtmamalılar. Onlarla iletişim kurarken çatışarak değil ortak noktada uzlaşarak halletmelidir. Diğer türlü bir yaklaşım aranızdaki iletişimi zedeleyebilir.”ifadelerini kullandı.