Vali Mustafa Masatlı eşi Esra Masatlı ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 2017 yılında başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında Amasya’da yapılan çalışmaların değerlendirildiği bilgilendirme programına katıldı. Programda ayrıca Merzifon Kaymakamı Ali Güldoğan, ilçe kaymakamları, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, diğer ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin yöneticileri, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar yer aldı.
Programda ilk olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür V. Zafer Bektaş, Amasya’da proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Daha sonra yaptığı konuşmada, projenin çevrenin korunması noktasında taşıdığı öneme vurgu yapan Vali Mustafa Masatlı şunları ifade etti: ‘Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken, tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak, doğanın dengesini bozmaktadır.
Bu noktada ‘Sıfır Atık’ kavramı israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır.
Son yıllarda tüm dünyada Sıfır Atık uygulamaları hem bireysel, hem kurumsal, hem de devletler bazında yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde de sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde, atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir Dünya bırakmak için Sıfır Atık prensibi hedef alınmış ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Saygıdeğer Eşleri Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde ‘Sıfır Atık Projesi’ tüm Türkiye'de uygulanmaya başlamıştır.
Bu proje ile öncelikli olarak israfın önlenmesi, kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması ve geri kazanılan atıkların, farklı ürünlere ve enerjiye dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Projenin bir diğer hedefi ise, geri kazanılamayan atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden uygun şekilde bertarafının sağlanması, aynı zamanda ‘Duyarlı Tüketici’ bilincine sahip nesillerin yetiştirilmesidir.
İlimizde de bu kapsamda kamuya açık alanlar, kamu kurumları ve okullarda ilgili kurumların işbirliğiyle Sıfır Atık Projesinin uygulanmasına devam edilmektedir.
Bu kapsamda 2018-2021 yılları arasında, İlimizde yapılan özverili çalışmalarla yaklaşık olarak 371 ton kağıt, 98 ton plastik, 5 ton cam, 57 ton metal, 11 ton atık pil, 3.5 ton bitkisel atık yağ, 33 ton atık motor yağı ve 77 ton elektronik atık geri dönüştürülmüş ve Ülke ekonomisine kazandırılmıştır.
Ekonomimize sağlanan katkının yanında, bu çalışmalarla 6300 ağacın kesilmesi önlenmiş, 10500 ton su tasarrufu sağlanmış, 2.1 milyon kwh elektrik tasarrufu sağlanarak, atmosfere salınan sera gazı 75 bin kg azaltılmıştır.
Yapılan tüm bu çalışmaları teşvik etmek, toplumumuzda farkındalık oluşturmak ve çocuklarımıza geri dönüşüm bilinci kazandırmak amacıyla, ilimiz genelindeki anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler arasında afiş ve kısa film yarışması düzenlenmiştir.
Yeni nesillere, daha temiz ve yaşlanabilir bir dünya bırakabilmek için çıkılan bu yolda, başta Sıfır Atık Projesini himaye eden Emine Erdoğan Hanımefendi olmak üzere, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza, ilgili kamu kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektör temsilcilerine teşekkür ediyor, bu anlamlı yarışmayı destekleyen Tekman Metal Firması ile yarışmaya katılan ve dereceye giren tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum.’
Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmalarının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından İlimizde projenin hayata geçtiği 2017 yılından itibaren yapılan çalışmalar, geri kazanılan atık miktarları ve bunun çevrenin korunmasına sağladığı katkılar hakkında bir sunum yapıldı.
Program da son olarak öğrencilerin Sıfır Atık temalı gösterileri sahnelenerek, öğrenciler arasında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ve yarışmaya destek veren firma temsilcilerine ödüller verildi. Programın sonunda katılımcılar öğrenciler tarafından hazırlanan resim ve afişlerden oluşan sergiyi gezdiler.