Merzifon Sanayi Sitesinde ilçe halkına hizmet vermeye devam eden Altıkardeşler İşletme sahibi Özcan Altıkardeşler ile sektör hakkında söyleşi gerçekleştirdik.
Baba mesleğini devam ettirdiğini söyleyen Özcan Altıkardeşler, ’’İlk, orta, lise öğretimimi Merzifon’da tamamladım. Ama kök olarak esas Çorumluyum. Askerliğimizi bitirdikten sonra baba mesleği olarak bu işe başladık. Soyadımız Altıkardeş, herkes bizi dükkân isminden dolayı altı kardeş olarak algılıyor ama biz gerçekte dört erkek dört kız olmak üzere sekiz kardeşiz. Merzifon’da duran herkes büyüyüp iş sahibi olup gitmiş. Baba mesleği olarak bir ben kaldım ve bu mesleği devam ettirmeye başladım.’’ dedi.
Vatandaşın mağdur olmamaları için çalışan bir işletme olduklarını belirten Altıkardeşler, ’’Lastik, jant işleri üzerine çalışıyoruz. Aynı zamanda yol hizmetlerimiz var. Kaskonun anlaşmalı firmasıyız. Vatandaş yolda kaldığında kaskoyu devreye soktuğu zaman, kasko direkt bizimle irtibata geçiyor kurtarıcı otomatikman getirip bizim mekâna bırakıyor. Biz gerekli vatandaştan beş kuruş para almaksızın işini hallediyoruz. Biz faturalarımızı kaskoya kesiyoruz, onlar bize ödeme yapıyor. Vatandaş Türkiye’nin neresinde olursa olsun mağdur olmamış oluyor.’’ diye konuştu.
Sürücülerin araba alırken dikkat edilmesi gereken noktaların lastik ve fren balatası olması gerektiğinin altını çizen Özcan Altıkardeşler, ’’İnsanlar her şeyden önce arabasının boyasına, cilasına bakıyor. Benim şahsi düşüncem, fren balatası ve lastik arabanın en önemli hususlarından birisidir. Bir aracın fren balatası ve lastiği harici bana kalırsa süs ve aksesuardır. Ama insanlar lastik olmasa da olur diye düşünüyor. Aracın yere basan noktası lastik olduğunu insanlar ne zaman başlarına bir kaza gelir canları yanar ise o zaman farkına varıyorlar. Kışın, kış lastiklerini yazın ise yaz lastiklerini taktıkları sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Kışlık lastik eksi kırk dereceye kadar tutunma özelliği var. Tabi buzda herhangi bir hükümlülüğü yok ama 12 santimetre karın üzerinde normal asfalttaymış gibi gidebilirler. İnsanlar kış lastiği taktırdıktan sonra tabi hız limitine dikkat etmeye devam edecekler. Yani asfaltta gidiyormuş gibi olabilir ama hız yaparlarsa yine kış lastiğinin önemi kalmıyor kazalar gerçekleşebiliyor. Kış lastiği olsa bile 120 limit hızdır. ‘’dedi.
Açıklamalarının sonunda kullanılacak yerlere göre lastik seçmeleri konusunda sürücülere tavsiyede bulunan Özcan Altıkardeşler, ’’İnsanların çeşitli kullanım alanları var. Köylü vatandaş tutup yumuşak bir lastik tercih etmez. Asfaltta kullanan sürücüler ise desibelleri daha düşük lastikleri tercih ediyor. İnsanların kafalarında belirli marka oluşturuyor. Bence marka fuzuli, işine en yararlı olan, bütçesine uyan lastikleri almalılar. Binek grubu araçlarda ortalama 70-80 bin kilometre lastik ömrü olabiliyor. Ama tabi bazı araçlarda bu rakamlar alçalabilir, çıkabilir. Söylediğimiz rakamlar yazlık ve kışlık ayrı oluyor. Kışlık bir lastiği takıp sürekli kullandığınız zaman otomatikman 35-40 bin kilometreye düşüyor. Yıl olarak bakarsak 5 sene ömrünü tamamlamış lastiklerin yavaş yavaş çürümeleri, pul pul dökülmeleri ve çatlaklar olmaya başlıyor.’’ şeklinde konuştu.