reklam
reklam
38,2601 %0.07
44,1035 %-0.07
4.219,87 % 0,25
87.095,52 %2.603
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM MİLLİ BAYRAMLAR TOPLUMSAL BİRLİK VE BERABERLİĞİN SİMGESİ

MİLLİ BAYRAMLAR TOPLUMSAL BİRLİK VE BERABERLİĞİN SİMGESİ

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Şube Başkanı Recep İğci, TBMM’nin açılış yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir açıklama yaptı.

TEMAD Merzifon Şube Başkanı Recep İğci açıklamasında, “Türkiye Büyük Millet Meclisi 102 yıl önce 23 Nisan 1920 tarihinde açılmış; Tarihi boyunca hiçbir gücün esareti altına girmemiş aziz milletimizin yedi düvele karşı verdiği şanlı kurtuluş mücadelesi sırasında açılan Yüce meclisimiz Milletimizin bağımsızlık mücadelesinin merkezi olmuş, 23 Nisan 1920 tarihi ise milli irademizin üzerinde hiçbir gücü tanımadığımızı Millet olarak özgürlük ve bağımsızlığımızdan taviz vermeyeceğimizi, tutsaklık ve boyunduruğu asla kabul etmeyeceğimiz, işgal güçlerine ve tüm dünyaya ilan ettiğimiz bir gün olmuştur” dedi.

Milli bayramların toplumsal birlik ve beraberliğinin önemli simgelerinden olduğunu da belirten TEMAD Merzifon Şube Başkanı Recep İğci, açıklamasının devamında; “Milli bayramlar, toplumsal birlik ve beraberliğin önemli simgelerindendir. TBMM, 23 Nisan 1921’de aldığı bir kararla yeni Türk Devleti’nin ilk bayramı olarak 23 Nisan gününü “Milli Bayram” kabul etmiştir. 1927 yılından önce 23 Nisan; “Çocuk Günü”, “Çocuk Bayramı” gibi kavramlarla anılsa da ilk kapsamlı Çocuk Bayramı kutlamalarına 23 Nisan 1927 yılında başlandı. Kutlamalar, Cumhuriyete sahip çıkan çocuklar yetiştirme arzusuna paralel olarak gelişmiştir.

Atatürk’ün 23 Nisanı Çocuk Bayramı ilan etmesiyle bu gün, milli iradenin, millet egemenliğinin sembolü olmasının yanı sıra aynı zamanda geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza duyduğumuz inancın sembolü halinde gelmiştir. Yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımız, aziz şehitlerimizin kanlarıyla bizlere yurt olmuş bu vatan topraklarının hangi şartlarda işgalden kurtarıldığını yüreklerinde her daim diri tutacaklar ve vatan-millet-bayrak sevgisi ve değerleriyle ilelebet yaşatacaklardır

Toplumsal birliğin kurulması ve bu birlik algısının şekillenmesinde önemli olan sembolik değerlerden biri de bayramlardır. Bayramlar, bir toplumun ortak üstün değerlerinin ve davranış ölçülerinin bireylerce bilinçli olarak, gerekçeleriyle birlikte kavranıp benimsenmesi, yeni kuşaklara aktarılması bakımından temel bir işlev yerine getirirler. Milli ve dini içerikli yapılarda ortaya çıkan bayram olgusu, Türk toplumu açısından da önem taşımıştır. Orta Asya’daki ilk Türklerden bugüne kadar farklı dönemlerde görülen bayram kutlamaları, Osmanlı Devleti döneminde de bazı akımların etkisi ile devam etmiştir.

Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bize bu vatanı armağan eden, bu topraklarda güven içinde yaşamamızı sağlayan tüm gazi ve şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Hayatta olan gazilerimize saygılar sunuyorum.

TBMM’nin 102’inci kuruluş yıldönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın özelde ülkemiz çocukları, genelde tüm dünya çocukları için kutlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *