reklam
reklam
38,2636 %0.13
43,9542 %-0.29
4.271,81 % 1,48
88.454,96 %1.044
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM “MEB BÜTÇESİNDEN KAYNAK AKTARILMASI BÜYÜK BİR ÇELİŞKİDİR”

“MEB BÜTÇESİNDEN KAYNAK AKTARILMASI BÜYÜK BİR ÇELİŞKİDİR”

Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün “Yeni Okul Yapımı İçin Kaynak Yok Diyen MEB, Türkiye Maarif Vakfı’na Neden Kaynak Aktarıyor?” diye sordu.

Ölgün açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Siyasi iktidar, vakıf sistemi üzerinden eğitim sistemini yeniden düzenlemek, yurt dışında okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin her aşamasında faaliyet yürütmek üzere ‘Türkiye Maarif Vakfı’ (TMV) adında yeni bir vakıf kurarak bazı görevlerini bu vakfa devretmiştir. 2016 yılında 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu kapsamında kurulan Türkiye Maarif Vakfı’nın yurt dışında 33 ülkede okulu bulunmaktadır. Vakıf, okulların bulunduğu ülkelerin yanı sıra 25 ülkede daha çalışma yürütmektedir. 2021 sonu itibariyle yurt dışında TMV bünyesinde 43 yurt bulunmaktadır.

Eğitimde yeni bir ‘paralel yapı’ olarak faaliyet yürüten TMV’nin görevleri arasında yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek, okullar açmak, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurt içi de dâhil olmak üzere bu kuramlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek vb. görevler bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yasalarla kendisine verilmiş yükümlülüklerini Maarif Vakfı adı altında, yönetimini siyasi iktidarın belirlediği başka bir yapıya aktarmakta, bir anlamda kendisine ait yetkileri ‘yetki devri’ uygulaması üzerinden devretmektedir.

Türkiye Maarif Vakfı’na 2020 yılı sonuna kadar MEB bütçesinden toplam 1 milyar 603 milyon lira aktarılmıştır. 2021 yılında 486 milyon 783 bin lira bütçe ayrılan Türkiye Maarif Vakfı’nın (TMV) bütçesi, 2022 yılında yaklaşık 3 kat artarak, 1 milyar 389 milyon lira olmuştur. MEB bütçe teklifinde TMV’nin kurumsallaşacağı ve iş süreçlerindeki gelişim faaliyetlerinin destekleneceği belirtilmiştir.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Maarif Vakfı’na, 2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 1 milyar 871 milyon 857 bin TL’ye kadar ek kaynak aktarılabileceği belirtilmiştir. MEB’in TMV’ye ek kaynak transferinin hangi somut ihtiyaçlar üzerinden belirlendiği belli olmamakla birlikte, bu kararın iktidarın siyasal ihtiyaçlardan dolayı alındığı anlaşılmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın inşaat maliyetlerindeki artışları gerekçe göstererek 184 okul ihalesini iptal ettiği bir dönemde, Türkiye Maarif Vakfı’na MEB bütçesinden kaynak aktarılması büyük bir çelişkidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *