Amasya’da bağ bahçeden, meralarda toplanan doğal otlar, pazar tezgâhlarında satışa sunuldu.
Özellikle ilkbahar aylarında toplanan “madımak” ve“kuşkonmaz pazar tezgâhlarında kilogramı 30 liradan satılıyor.
YILDA SADECE 1-2 AY YETİŞİYOR
Mart ayının başlarından itibaren Pazar tezgahlarındaki yerini almaya başlayan kuşkonmaz, yılda sadece 1-2 ay yetişmesi nedeniyle bu lezzeti tatmak isteyenler tarafından büyük rağbet görüyor.
MEVSİMİ GELMİŞKEN BOL TÜKETİLMELİ
Mevsimi gelmişken mümkün olduğunca bol tüketmekte fayda var diyen Pazar esnafı, “Hassas çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz; magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini gibi vitaminler de bu bitki içerisinde yeterli miktarda bulunur. Mineral ve vitamin yönünden oldukça zengindir. Bu da vücudun ihtiyacı olan maddelerin temininde önemli bir besim maddesidir. Lifli yapısı özellikle kabızlık çeken hastalar için bağırsakları çalıştırması yönüyle tavsiye edilmektedir” dediler.
KUŞKONMAZ NASIL AYIKLANIR, TEMİZLENİR?
Kuşkonmazı pişirmenin inceliklerine geçmeden önce onu nasıl ayıklayacağınızdan bahsetmek isteriz.
Kuşkonmazı elinize aldığınızda üzerinde dikenli küçük yapraklar olduğunu fark edeceksiniz. İlk olarak onlardan kurtulmamız gerekiyor.
Bunun için ince uçlu bir bıçak kullanabilir ve bu dikenli sapından ayırabilirsiniz.
Kuşkonmazın daha kalın olan sapı daha ince olan gövdesiyle eş zamanlı pişmeyeceğinden sapını da biraz tıraşlamamız gerekiyor.
Bu yüzden kalın kökünü salatalık soyucusu gibi aletlerle inceltin ve orta kısımla aynı kalınlığa ulaşmasına çalışın.
Ayrıca sapını da taze kısmı görünecek kadar kesmenizde fayda var.
KUŞKONMAZ NASIL PİŞİRİLİR?
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz.
Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız. Çünkü sapı ile uçlarının pişme süresi aynı olmayacaktır. Hatta bir kavanoz içinde bile tencereye yerleştirebilirsiniz.
Kuşkonmazı bol tuzlu ve iyice kaynamış olan suya koyun ve 2-3 dakikadan fazla haşlanmalarına izin vermeyin. Ardından sudan çıkardığınız haşlanmış kuşkonmazları şoklama yöntemini kullanarak renklerini ve besin değerlerini korumasını sağlayın. Diğer bir deyişle haşlanmış kuşkonmazları 2 dakika kadar soğuk ve buzlu suda bekletin. Artık yemeklerinizin yanında garnitür olarak haşlanmış kuşkonmazları servis edebilirsiniz.
Fırında pişirmeyi tercih edecekseniz fırın kabına pişirme kağıdı serebilir, kuşkonmazları ekledikten sonra üzerine eriyen peynirlerden ve zeytinyağı ekleyip fırına verebilirsiniz.
Dilerseniz kuşkonmazı, ıspanak gibi diğer yeşilliklerde olduğu gibi tavada kavurabilir, üzerine yumurta kırarak da tüketebilirsiniz.
Çiğ olarak salatalarınızda da kullanabilirsiniz