Kalkan Veteriner Kliniği sahibi Bil. Uzm. Vet. Hekim Oğuzhan Kalkan, zorunlu mikroçip uygulaması ve kayıt işlemleri hakkında gazetemize bilgiler verdi.
Mikroçip uygulamasının amacının hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçmek, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınmasını olduğunu belirten Veteriner Hekim Oğuzhan Kalkan, “Değerli hayvan sahiplerimiz Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' protokolü, 26 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak 2021’de hayata geçirildi. 14 Temmuz 2021 tarihinde 5199 No’lu Hayvanları Koruma Kanununa eklenen ilgili madde gereği köpek, kedi ve gelinciklere takılması zorunlu mikroçip uygulaması T.C. Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri ile özel muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinde devam ediyor. Bu uygulama ile hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçmek, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amaçlanmaktadır. Bu uygulama hayvan sahiplerine besledikleri hayvanların sorumluğunun tam olarak yüklenmesi açısından da oldukça önemli.”dedi.
Belirlenen tarihe kadar kısırlaştırma işlemleri mikroçip ve kayıt işlemlerini yaptırmayanların tespiti halinde idari para cezası uygulanacağını söyleyen Kalkan, “Türkiye’de beslenmesi yasak köpek ırklarının mikroçip ve kayıt işlemleri ile birlikte, ilgili kanun gereği üretiminin de yasak olmasından dolayı kısırlaştırma işlemleri için verilen son tarih 14 Ocak 2022 de sona erdi. Bu süre içinde işlemlerini yaptırmayanlar hakkında da tespiti halinde idari para cezası uygulanacak. Diğer köpek ırklarının mikroçip takılma işlemlerinin 31 Aralık 2021 tarihinde sona ermesi planlanıyordu. Ancak yeni alınan kararla işlemler, kedilerle birlikte 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bu süre içerisinde mikroçip taktırmayan ve kayıt işlemlerini yaptırmayan hayvan sahiplerine hayvan başı olmak üzere idari para cezası uygulanacak. Yine bu tarihten sonra 3 aylık yaştan büyük köpek ve kedilerin mikroçip ve kayıt işlemleri de yapılamayacak. Hayvan sahipleri, hayvanlarının kaybolması durumunda bağlı bulundukları il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine müracaat ederek bildirmelidirler. Mikroçipler takıldıktan sonra sahibi tarafından hayvanı sokağa terk ettiği tespit edilirse, hayvan sahibine hayvanı alması için 30 gün süre verilecek. Eğer 30 gün içerisinde hayvanını teslim almazsa sokağa terk etmiş olarak kabul edilip idari para cezası uygulanacak.”ifadelerini kullandı.
Bil. Uzm. Vet. Hekim Oğuzhan Kalkan, “Değerli hayvan severlerimiz, bakanlığımız tarafından kanunla zorunlu hale getirilen mikroçip ve kayıt işlemlerini ceza müeyyidesine maruz kalmamak ve mağdur olmamak için belirtilen süre içerisinde yaptırmayı ihmal etmeyiniz.”