Merzifon Kızılay İlçe Koordinatörü İskender Doğru, kurumun ilçedeki çalışmaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
Kızılay’ın 1868 yılında Hilal-i Ahmet adıyla kurulduğunu söyleyen Merzifon İlçe Koordinatörü İskender Doğru, “Kızılay 1868 yılında Hilal-i Ahmer olarak kuruldu. Kurulmasının sebebi o dönemde Osmanlı’da yapılan savaşlarda ki yaralı ve hasta askere yardım amacı ile faaliyete başladı” dedi.
Kızılay’ın Merzifon’da ilk şubesinin 1845 yılında açıldığını söyleyen İskender Doğru, “Merzifon’da Kızılay’ın 1845 yılında ilk şube açılmış. Kızılay özerk bir kuruluştur. Devlete bir bağlılığı yoktur. Biz de gönüllülük esastır. Kızılay’a müracaat yapan vatandaşlara yardım verilebilmesi için vatandaştan açık rıza formu alınıyor ve biz onu araştırıyoruz. Araştırdıktan sonra sitemize yüklenir orada genel merkez tekrar bir araştırma yaptıktan sonra uygun görülür ise yardım gerçekleşir. Kızılay, kan bağışı, eğitim bursu, sağlık yardımı, kurban yardımı, aşevi, sosyal market, sevgi bohçası, alışveriş çeki, gıda yardımı, çocuk hediyesi yardımı, özel hane destekleri ve daha bir sürü projeleri bünyesinde barındırıyor. Sel, yangın, deprem gibi doğal afetlerde Kızılay hemen orada olur ve insanların ihtiyaçlarını giderir. Gönül ver Kurtar adında projemiz var. Deprem sonrasında, yetiştirdiğimiz gönüllü arkadaşlarımız orada olur ve ne görev olursa onu yapar. Merzifon Kızılay Şubesi olarak Ramazan ayında 250 haneye 400 TL para desteği sağladık. Gıda kolileri dağıttık. 25 bin liraya yakın öğrenciye burs verdik. Bunları hepsini gönüllü ve yardımsever vatandaşların bağışları sayesinde yaptık. Mesela iki tane vatandaşımız ev bağışladı. Yaşlı teyze ve amcalarımız evlerini bağışlıyorlar. Kızılay onlar vefat edene kadar onlara bakıyor. Kurbanını kesiyor, maaşını veriyor. Rahmetli olduktan sonra ise evler Kızılay’a kalıyor. Bizler her yıl ölüm yıldönümünde onlar için dua okutuyoruz. Kızılay’ın kapısı her vatandaşa açıktır. Kızılay’ı anlatmakla bitiremezsin. Kızılay yaşanmayla anlatılır. İnsanlar gönüllü oldukları zaman o işin zevkini o zaman anlayabilirler” dedi.
Kızılay’da gönüllü çalışmak isteyen genç sayısının oldukça fazla olduğunu da dile getiren Merzifon İlçe Koordinatörü İskender Doğru, “Üniversite öğrencilerinin çoğu katılım sağlıyor. İstekli gençlerimiz çok. Bundan dolayı gurur duyuyoruz. Şuan gönüllü sayımız 70- 75 arası tam sayıyı bilemiyoruz. Nedeni internet üzerinden www.gönüllüol diye bir sitemiz var oradan müracaatını yapıyor. Bizim genç gönüllü diye sayfamız var buraya kayıtlı olan gönüllü sayısı ise 60 kişi” dedi.
Ülkenin değişik bölgelerinde meydana gelen afetlerde Merzifon Kızılay’ı olarak nasıl organize olunduğu soruyu da cevaplandıran İskender Doğru, “Bizi genel merkez görevlendiriyor. Hemen gönüllü gençlerimiz ile yola çıkıyoruz. Allah göstermesin Merzifon’da, Amasya ve Suluova’da doğal bir afet gerçekleşir ise genel merkezin görevlendirmesini beklemiyoruz, direkt orada oluyoruz. Mesela Kastamonu’da yaşanan afetlerde Amasya görevlendirildi. 20-30 tane gencimiz gidip orada 1 hafta kaldılar. Tamamen genel merkeze bağlıyız” dedi.
Şahıs olarak başka sivil toplum kuruluşlarında görevinin bulunup bulunmadığı yönündeki sorumuzu da cevaplandıran Kızılay Merzifon İlçe Koordinatörü İskender Doğru, “Aşevi derneği başkanlığı yaptım. Merzifon spor başkanlı yardımcılığı zamanında Merzifon sporu iyi yerlere getirdik. Merzifon Dayanışma Vakfında yönetimde bulundum. MERVAK’ın senelerden beri denetçisiydim. Hala devam ediyorum. Ama şuan da sadece Kızılay’dayım. Memleket için yapılacak ne varsa gönüllü olarak varız. Önemli olan bu memleketin gençlerine, bu memlekete bir yardımımızın dokunmasıdır” dedi.