reklam
reklam
38,0669 %-0.17
43,5601 %-0.42
4.043,39 % -1,35
84.622,87 %-0.192
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Kesik: Türkiye’de 85 bin kooperatifin 8 milyon ortağı bulunuyor

Kesik: Türkiye’de 85 bin kooperatifin 8 milyon ortağı bulunuyor

Haberleri

Uluslararası Kooperatifler Yılı dolayısıyla Merzifon İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen programa katılan Amasya Ticaret İl Müdürü Fatma Kesik, kooperatifçilik ve dünyadaki önemi ile ilgili bir konuşma yaptı.
Konuşmasında kooperatif kelimesinin Latince işbirliği anlamına gelen “Cooperatio” kelimesinden türediğini söyleyen Amasya Ticaret İl Müdürü Fatma Kesik, “Kooperatifçilik geniş anlamıyla büyük bir kitlenin aradığı bir sonuca ulaşmak için ortaklaşa gösterilen bir faaliyette gayret ve olanakları birleştirmek, bir araya toplamak ve ahenkleştirmek demektir” dedi.
Türkiye’de Cumhuriyetin kuruluşundan önceki dönemde kooperatiflere benzer kuruluşların yer aldığını ifade eden İl Müdürü Fatma Kesik, “Tarihi süreçte 13. Yüzyılda Anadolu Selçukluları Devleti’nde oluşturulan Ahi Birlikleri, bugünkü çağdaş kooperatifçiliğin karşılığı olarak kabul edilmiş ve yardım, dayanışma, kardeşlik, fedakarlık gibi bir takım esasları benimsemiştir. Türkiye’de kooperatifçilik hareketine benzer bir diğer işbirliği türü ise özellikle köylerde çok eski zamanlardan beri uygulanan “imece usulü”dür. İmece usulü, ortaklaşa çalışma ve işbirliğinin örneğidir. İşbirliğine örnek olarak; birçok köyde ortaklaşa süthaneler ile çamaşırhanelerin kullanılması, köyün hayvanlarının otlatılması için çoban tutulması, yol, cami ve okul yapılması, köye su getirilmesi, sulama tesislerinin kurulması, ortaklaşa koruluk ve meraların vücuda getirilmesi gibi işler köylüler tarafından ortak hareket edilerek yapılır. Bireyler tek başlarına gerçekleştiremedikleri işler için bir araya gelerek bir sinerji oluşturmayı ve bu sayede hedefledikleri amacı gerçekleştirmeyi istemişlerdir” diye konuştu.
Kooperatiflerin tüm dünya genelinde yaklaşık 1 milyar ortağa sahip olduğunun da altını çizen Amasya Ticaret İl Müdürü Fatma Kesik, “Dünyadaki en büyük 300 kooperatifin 2023 yılı toplam cirosu 2.409,41 milyar dolardır. Kooperatifler yoksulluktan çıkışın yoludur. Kendine özgü modelleri ile kadınlar, yerli halk ve diğer zayıf gruplar için karşılaştırmalı üstünlük sağlar. Kooperatifler çalışan nüfusun yüzde 10’una iş veya çalışma fırsatı sağlar. Türkiye’de ise 85 bin kooperatifin 8 milyonu aşkın ortağı bulunmaktadır. Sonuç olarak kooperatifçilik, ekonomik kalkınma, sosyal adalet ve sürdürülebilirlik açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle, kooperatiflerin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması sadece ekonomik değil, toplumsal bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *