reklam
reklam
38,1330 %0.13
43,6283 %1.33
4.057,74 % 2,59
84.058,00 %-2.058
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM KEDİ VE KÖPEKLER İLE YAPILACAK ŞEHİRLERARASI VE ULUSLARARASI SEYAHATLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

KEDİ VE KÖPEKLER İLE YAPILACAK ŞEHİRLERARASI VE ULUSLARARASI SEYAHATLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Kalkan Veteriner Kliniği sahibi Bil. Uzm. Vet. Hekim Oğuzhan Kalkan, kedi ve köpekler ile yapılacak şehirlerarası ve uluslararası seyahatlerde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında gazetemize bilgiler verdi.

Hayvan sahiplerinin seyahat öncesi bir veteriner kliniğine başvurarak hayvanlarını muayene ettirmeleri gerektiğini belirten Veteriner Hekim Oğuzhan Kalkan, “Hayatımızda bir gün mutlaka acil veya programlı olarak (tatil, ziyaret, iş vb.) seyahat ihtiyacınız olabilir. Sevimli dostunuzu akrabanıza/tanıdığınıza emanet edemediğiniz veya bir pet pansiyonuna bırakmak istemediğiniz durumlarda sizinle birlikte seyahat etmeleri gerekebilir. Bu gibi durumlarda gerek şehirlerarası gerekse uluslararası otobüs veya uçak yolculuklarında yapmanız gerekenleri ve yanınızda bulundurmanız gereken resmi evrakların neler olduğunu biliyor muydunuz? Öncelikle 14 Temmuz 2021 tarihinde 5199 No’lu Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişiklikler ile köpek ve kedilere zorunlu olarak çip takılması ve çip numarasına bağlı pasaport düzenlemesi ile petvet sisteminde kayıt altına alınması işlemleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar devam etmektedir. Bu tarihten sonra yaşı 3 aydan büyük köpek ve kedilere çip takılamayacaktır. Seyahat öncesi mutlaka evcil dostlarınıza çip taktırarak, kayıt işlemlerini yaptırıp, pasaportunu almayı ihmal etmeyiniz. Diğer hususlar ise, hayvanınıza kuduz aşısı yaptırmalı ve kuduz aşısının yapıldığına dair dair makbuzunuzu almalısınız. Diğer aşıları ile iç-dış paraziter ilaçlamalarını da zamanında yaptırarak güncel olmasına dikkat ediniz ve evcil hayvan pasaportuna düzenli işlenmesini sağlayınız. Ayrıca seyahat öncesi bir veteriner kliniğine başvurarak hayvanınızı muayene ettirmelisiniz. Muayene sonucuna göre hayvanınızın seyahat için uygun olduğunu ve bulaşıcı bir hastalık taşımadığını bildirir hekim kanaat raporu olan evcil hayvan sağlık sertifikasını almalı veya hayvana ait pasaportdaki muayene bölümünün veteriner hekim tarafından onaylanmasını sağlayabilirsiniz. Son olarak uluslararası seyahatlerde ise ek resmi evraklara ve prosedürlere ihtiyaç vardır. Hayvanınızın kuduz aşısı yapılmasından sonra kanında oluşan antikor seviyesinin uluslararası kabuller açısından yeterli olup olmadığını muayene ettirmeniz gerekir. Bunun için herhangi bir veteriner kliniğine, polikliniğine veya hayvan hastanesine başvurarak süreç hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Uçak seyahatlerinde evcil hayvanınızın kafesle birlikle ağırlığı, kafes ebatları ve firmanın belirlediği diğer kriterleri önceden araştırmanız size kolaylık sağlayacaktır. Evcil hayvanınızın kafesinin üzerinde mutlaka adınız ve soyadınızın, adresinizin, telefon numaranızın, evcil hayvan sayısının ve evcil hayvanınızın adının yer aldığı bilgilendirme etiketine yer vermeyi unutmayın.”ifadelerini kullandı.

Kalkan Veteriner Kliniği sahibi Bil. Uzm. Vet. Hekim Oğuzhan Kalkan konuşmasının devamında, “Değerli hayvan sahiplerimiz, bu kuralları ve izlenecek prosedürleri önceden araştırmanız mağduriyet yaşamamanız açısından çok önemlidir. Öğrenmek istediklerinize ve diğer tüm işleyiş bilgilerine veteriner hekimlere danışarak ulaşabilirsiniz.” İfadelerini kullandı.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *