2022 yılında Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi koordinatörlüğünde; Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi (TUDVA) kapsamında düzenlenen ve bireyleri Türk dünyasının çeşitli kanaat önderleri ve akademisyenleri ile buluşturmayı amaçlayan “Türk Dünyası Söyleşileri” Öğr. Gör. Zeynep Şahinler’in moderatörlüğünde Azerbaycan Millî Meclisi Üyesi hukukçu, gazeteci, yazar, hekim, siyasetçi Qenire Paşayeva’yı konuk etti. 30 Mayıs 2022 tarihinde Türkiye saati ile 20:00’de, Azerbaycan saati ile ise 21:00’de başlayan söyleşinin başlığı “Türk Birliği: Türkiye-Azeybaycan Dayanışması Örneği” oldu.
Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen söyleşiye, Zeynep Şahinler’in Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi’nin kapsamından da bahsettiği açılış konuşmasının ardından Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alparslan Ceylan da Sayın Vekil’e hoşgeldiniz konuşmasını yapmak üzere teşrif etti.
TÜRK BİRLİĞİ VE EĞİTİM
Prof. Dr. Ceylan söze, Tanrı Dağları’ndan Türk dünyasının bütün bireylerine sevgi ve saygılarını ilettiklerini belirterek başladı. 12 Kasım 2021 tarihinde imzalanan ‘Türk Dünyası Devletler Teşkilatı’nın Türk devletleri arasında çok önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ceylan, Türk milletinin Talas Zaferi, İstanbul’un fethi, Malazgirt Zaferi, Kıbrıs fethi, Karabağ Zaferi gibi şan ve şerefle dolu tahininde önemli sayfalar olduğuna dikkat çekti. Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi’nin Türk dünyasının eğitim alanındaki önemli atılımlarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, amacını Türk dünyasının kültürünü, tarihini ve tüm değerlerini kucaklamak ve bunları Türk dünyasının tüm gençleri ile buluşturmak olarak belirttiği proje kapsamında ulaşılan öğrenci sayısının 10.000’i aştığının altını çizdi.
TÜRK DÜNYASI BİRLİĞİ
Prof. Dr. Ceylan’ın ardından söyleşi, Qenire Paşayeva’nın katılımı ile sürdü. Paşayeva Türk devletleri birliğinden bahsederken Türk dünyası içerisindeki dil birliğinin önemine değindi. Paşayeva, Gaspıralı İsmail’in “dilde, fikirde, işte birlik” sözüne atıf yaparak, dilde ve fikirde birlik olamayanların işte de birlik olamayacağını belirtti.
TÜRK DÜNYASI İÇİN NE YAPIYORUM?
Zeynep Şahinler’in yönelttiği “Projenin öncelikli muhatabı üniversiteli genç arkadaşlarımız ve hepimizin karşısında Türk Dünyası için örnek bir şahsiyet duruyor. Bu noktada gençlerimize Türk dünyasının geleceğine, ortak geleceğimize katkı sunabilmeleri için nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?” sorusu üzerine;
Türk dünyasındaki bireylerin öncelikle Ortak Türk Tarihimizi öğrenmeleri gerektiği ve Türk dünyası için kendilerinin ne yaptıklarını sorgulamaları gerektiğine ve her ne yapılıyorsa en iyisini yapmanın bir amaç olduğuna dikkat çeken Qenire Paşayeva, bu tavrın Türk dünyası birliğinin idealini içselleştirmek noktasında esaslı olduğunu belirtti.
Paşayeva, Türk dünyasındaki birlik ülküsünde eğitimin yeri ve rolüne de değindi ve bu yolla Türk birliğini daha da güçlendirmek gerektiğini dile getirdi. Qenire Paşayeva sözlerine, bir eğitim çıktısı olarak Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi‘nin Türk birliğinin daha hızlı ve geniş ölçekte sağlanmasında etkin bir rol oynayacağını da ekledi.
Söyleşi çerçevesinde katılımcılardan gelen sorular Qenire Paşayeva’ya yöneltildi. Söyleşinin sonunda programa katılan ve seçilen 5 katılımcıya sürpriz hediyeler verilmesi kararlaştırıldı.
Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık YouTube kanalı üzerinden izlenebilen söyleşiyi, Türk dünyasına gönül veren çok sayıda kişi izledi. Söyleşi kapanış konuşması ile sona erdi.