reklam
reklam
38,0119 %0.27
41,8746 %-0.4
3.773,19 % -0,62
84.413,05 %0.912
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi Gündem ENGEL TANIMAYAN GENÇLERİN Başarı Hikayesi

ENGEL TANIMAYAN GENÇLERİN Başarı Hikayesi

192
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi

Merzifon’da görme ve zihinsel engelli çocuklar, Engelsiz Yarınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince oluşturulan atölyede galoş üretip, satışından elde ettikleri gelirle harçlıklarını kazanıyor.

Harmanlar Mahallesi'nde yaklaşık 1 yıl önce faaliyete geçen Engelsiz Yarınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince engelli çocukların hem sosyalleşmesi hem de üretime katkıda bulunmaları amacıyla engelsiz atölye oluşturuldu.

Söz konusu atölyede kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılan engelli çocuklar, hem galoş üretip el becerilerini geliştiriyor hem de gelir elde ederek özgüven kazanıyor.

Yaptıkları ürünleri dernek bünyesinde satma imkanı bulan engelli çocuklar, üretim dışındaki zamanlarda görme engelli Sefa Kılıç’ın söylediği şarkılara da eşlik ederek stres atıyor.

Dernek Başkanı Ayten Altunkaynak, görme ve zihinsel engelli bireyleri bir araya getirip topluma yararlı bireyler olmalarını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Kendisinin de 18 yaşında zihinsel ve bedensel engelli bir oğlu olduğunu dile getiren Altunkaynak,  engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarını iyi bildiğini, onların evlere kapanmaması, hayatın içinde olması amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Dernekte birçok çocuğun farklı faaliyette bulunduğunu ve galoş üretiminin de bunlardan birisi olduğunu ifade eden Altunkaynak, şunları söyledi:

“Derneğimizi yaklaşık 1 yıl önce kurduk. Atölye faaliyetlerimize ahşap boyama ile başladık özgüvenimiz gelince galoş üretimine başladık. Çocukların hayatın içerisinde olmalarını, öz güvenlerinin yerine gelmesini istiyordum. Yaklaşık 3 aydır aktif olarak galoş üretimiyle sahalardayız. Hayırsever vatandaşlarımızın aracılığıyla malzemeleri aldık. Günlük 400 galoş üretiyoruz.  Bizi destekleyenlerin sayesinde kendimize olan güvenimiz arttı. Çocuklar burada galoş üretiyorlar, pazarlıyorlar ve satışını yapıyorlar. Kendilerine olan özgüvenleri çok güzel.”

Çocukların ürettikleri galoşlardan kazanç elde etmelerinin kendilerini mutlu ettiğini anlatan Altunkaynak, “Özgüvenleri tavan yaptı diyebilirim. Sattıkları galoşlar onlara harçlık olarak geri dönüyor. Emeklerinin karşılığı bizi de onları da mutlu ediyor.  Aileleri de çok mutlu oluyor. Hatta ‘evlenirsem ailemi kazandırabilirim’ diyen çocuklarımız var. Bunu duymak paha biçilemez bir mutluluk” diye konuştu.

Dernek faaliyetlerine katılan görme engelli Sefa Kılıç’ın da hayatlarına renk kattığını aktaran Altunkaynak, “Derneğimiz büyüyor uzman ekiplerimizde gönüllü olarak çalışıyor. Engelli çocuğum olmasına rağmen hayatta hep bedensel ve zihinsel engelli bireylerin olduğunu düşünmüşüz hep. ‘Görme ve işitsel engelliler bizim yanımızda ne yapabilir?’ diye hiç aklıma getirmemiştim. Aramıza katılan görme engelli Sefa Kılıç, gayet güzel galoş üretiyor. Üretime katılıyor, türküler söylüyor. Yani sadece bedensel ve zihinsel engelliler değilmiş hayatın içerisine alacağımız. Görme ve işitme engellilerinde olduğunu öğretti bize. Sefa gelince hayatımız renklendi.” ifadelerini kullandı.

Derneğin gönüllülerinden Sosyal Hizmet Uzmanı Beyza Gözaydın ise, engelli öğrencilere destek olmak ve toplumda var olmalarını sağlamak amacıyla başarı hikayesinde yer aldığını söyledi.

Engellilere her bireyin yardımcı olması gerektiğini kaydeden Gözaydın, “İnsanlar bir yola baş koymuşlardı. Bende yardımcı olmak istedim. Çok mutluyum, kendimi de çok hissediyorum. Hep birlikte boyamalar yapıyor, şarkılar söylüyor, galoş üretiyoruz. Gün yemekleri düzenliyoruz.  Çoğu insan alışık olmadıkları için engelli bireylere tuhaf bakabiliyorlar. Onların çoğu insandan daha iyimser, yardımsever olduklarını burada hepimiz görüyoruz” diye belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *