ALLE Mimarlık sahibi Peyzaj Mimarı Hale Kule, gazetemize sektör hakkında bilgiler verdi.
Mimarlık ürünü olan yapının çevresinden bağımsız olamayacağını ifade eden Hale Kule, “Mimarlık, insanın yaşam gereksinimlerini karşılamak için yapıları tasarlama ve kurma sanatıdır. Mimarlık ürünü olan yapı, çevresinden bağımsız ele alınamaz ve kendimizle olan ilişkimizin yanı sıra toplumsal ilişkilerimizi de ilgilendirir.” Dedi.
Günlük hayat örüntümüz içerisinde fiziksel ve psikolojik olarak kentle iletişim halinde olmamıza rağmen onun ne kadar farkında olabildiğimiz sorusuna dikkat çeken Peyzaj Mimarı Hale Kule, “Kent, fiziksel bir olgu olmanın ötesinde çok boyutlu ilişkiler sistemidir. Planlı alanlarda nitelikli peyzaj alanları oluşturulması, mekanlarda yalnızca kimlik kazandırmaz, aynı zamanda ekonomik ve ekolojik değerler de katar. Kentsel açık ve yeşil alanların oluşturulması toplumsal bir öğretiye dönüşmelidir. Bu sebeple; kentlerin açık ve yeşil alan yüzdesinin artışına da olanak sağlayacak, parsel bazında açık-yeşil alan oluşumunun öncelikli hedef olması; kentte yeşil omurgaların inşasını kolaylaştırır ve bütüncül bir anlayışla kurgulanmış kentler ortaya çıkartır. Aksi taktirde; parçacıl bir planlama anlayışıyla kent, bütünüyle kopuk, çeşitli lokasyonlarda öbekleşen, yalıtık, kendi iç ekosistemlerinin sürekli kent baskısını göğüslediği ve yoğun kullanım yüzdesiyle hırpalanan açık-yeşil alanlara sahip olacaktır. Oysaki kent parkı, mahalle parkı, semt parkı, koruluk vb. kamusal mekanlara komşu parsellerden başlayarak bir tekrarı ve bütünlüğü taşıyabilmek, kent sakinine, nitelikli bir kent silueti içerisinde seyahat edebilme ve nitelikli bir kent omurgasında yaşayabilme olanağı sağlar.” İfadesini kullandı.
Peyzaj Mimarları hakkında bilgiler veren Hale Kule, “Peyzaj mimarları; arazi mühendisliği, arazilerin topoğrafik şekillenmesi üzerinde çalışan, yapı üretim sürecinde mühendislik hesaplarını yapan, karada ve suda kalıcı ve geçici, yer altı ve yer üstü inşaatı ve bunların ek ve değiştirilmelerine, sabit ve hareketli tesislerine ve bunların parçaları (yapılar) ile birlikte çalışan, kentsel ve kırsal açık ve yeşil alanlarının plan ve tasarım süreçlerinin uygulama hayata geçirilmesidir.” Dedi.
Peyzaj projeleri, uzman kişiler tarafından doğru malzeme kullanımıyla tasarlanması kent ve kentli sağlığı için son derece önemli olduğunu söyleyen Peyzaj Mimarı Hale Kule, “Peyzaj Projeleri; Mekânın mevcut ve potansiyel karakteristiklerini ortaya çıkarır, Mekâna kimlik, kişilik, bellek katar, kent estetiğinin gelişimini sağlar, Yer altı suyunu zenginleştirir ve besler, Yağmur suyu yüzey sularının akışını düzenler ve yer altına suyun geçirimini sağlar, Nitelikli açık ve yeşil alanlar oluşturarak kentlerin sürdürülebilir olmasını sağlar, Kentlerimizde, ticaret alanları olsun, sanayi alanları olsun, konut alanları olsun bir biri içinde kalmış durumdadır. Peyzaj projeleri kentte yaşayan tüm canlılara nefes alanlarının oluşturmanın garantisidir, Peyzaj projeleri yapı alanlarının nitelikli ve ekonomik değerlerini artırır, cazibe oluşturur, bulunduğu alana marka değer katar, turizm kapasitesini zenginleştirir, Sağlıklı kent olma stratejisiyle kentler karbon ayak izi protokollerine imza atmıştır. Karbon emisyonlarını azaltmak için oksijen üretimini çözebilecek nitelikli peyzaj alanları peyzaj projelerinin yapılması ile sağlanır. Kentlerde nitelikli peyzaj alanları yalnızca parkların yapılması ile çözülemez. Tüm planlama alanlarında ruhsata tabi olan konut, sanayi vb. yapı ruhsatına tabi özel alanlarda da nitelikli, tanımlı peyzaj projeleri yapılmasıyla halkın peyzaj kültürünü oluşturması sağlanır, Peyzaj proje uygulamaları ile oluşacak peyzaj silueti ve peyzaj dokusu; kentinin yaşadığı yere aidiyet ve bağlama hissini güçlendirir. Yaşadığı yerde mutlu olan kişinin sosyal etkileşimi de artar, Birbiriyle iletişim halinde olan kentli, toplumsal güven ve bağlılık duygusunu geliştirir. Birer ısı adası olan kentler, beton ve asfalt yüzeyler yüzünden yazın ısınmakta, kışın ise soğumaktadır. Özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde yeşil koridorlar oluşturarak doğru klimatik etki oluşturur, Türkiye’nin büyük bölümü deprem bölgesidir. Bina çevrelerinde; insani ölçülerde, toplanma niteliği taşıyabilecek açık alanlar peyzaj projeleri sayesinde oluşturulabilir, Kentlerde beton ve yapılaşma nedeniyle oynayacak alan bulamayan çocuklar için açık ve yeşil alanlar oluşturmak, çocukların sağlıklı gelişimine katkı sunmaktadır. Yapı dışında kalan sert ve yumuşak zeminlerin uzman kişiler tarafından doğru malzeme kullanımıyla tasarlanması kent ve kentli sağlığı için önemlidir.” İfadelerini kullandı.