Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bölgedeki üye işletmlelerinde bulunan bulunan büyükbaş hayvanların, 6 aylık periyodik tırnak bakımlarının yapılmasını sağlamak amacıyla tırnak kesimi konusunda uzmanlaşmış bir ekip ile anlaşma yapıldı. Haziran ayında işletmelerinde tırnak kesimi konusunda ihtiyacı olan üreticilere duyuru yapılarak ve planlanmasına başlanıldı.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güner Aslan konu hakkında yaptığı açıklamada; “Tırnakların şekli ve durumu, sığırların uzun ömürlü olmalarını ve ağırlıklarını sağlıklı olarak taşımaları açısından önem teşkil etmektedir. Ayak ve tırnak problemleri genetik (kalıtsal) ve çevresel (dış etkilerle oluşan) birçok etmenin ayrı ayrı veya birlikte etkisi ile ortaya çıkabilmektedir.
Ayak ve tırnak problemlerine sebep olan faktörler
Doğuştan olan bazı tırnak bozuklukları
Bozuk, aşındırıcı ve kaygan beton zeminlerde yürüme ve uzun süreli ayakta durma
Aşırı ıslak, çamurlu ve gübreli kötü ahır koşulları
Yetersiz yataklık kullanımı
Stres
Toprak ve benzeri yumuşak zeminlerden ani olarak beton
zeminlere geçiş
Dengesiz hayvan besleme; rasyonda kaba-kesif yem oranının (60/40 veya 50/50 )bozulması ve yoğun yem ağırlıklı yemlerle aşırı besleme
Kaba yemlerin çok ince kıyılmış olarak verilmesi
Travmalar ve darbeler
Laktasyon (süt verim) dönemi
Düzenli tırnak bakımının yapılmaması
Hatalı tırnak kesimi
Ahırdaki enfeksiyon durumu
Ayak ve tırnak problemlerinin oluşturduğu sonuçlar;
Tırnak problemlerinden kaynaklı yürümekte zorluk çeken ve strese giren hayvanlar yemliklere gidemez, yem tüketimi azalan hayvanlarda süt veriminin düşmesine ve kilo kayıplarına sebep olmaktadır. Yine yem tüketiminin azalmasından kaynaklı metabolik stres sonucu kızgınlık döngüsü yavaşlar, ayakları ağrıyan hayvanlar ayakta durmakta güçlük çektiği için aşım yapamaz ve kızgınlıkların tespiti güçleşir. Gebelik başına aşım (tohumlama) sayıları artar, servis periyodu uzar. Bunlara ek olarak tedavi ve ilaç giderleri de ek masraf meydana getirmekte olup işletme giderlerini arttırmış olur.
Ayak ve tırnak problemlerinin önlenebilmesi için;
Belirli periyotlar şeklinde sürekli olarak en fazla 6 ayda bir senede 2 kere tırnak bakımı uzman kişilerce yaptırılmalı,
Hayvanların ihtiyaçlarına göre belirlenen rasyonlarla besleme yapılmalı,
Hayvanların barındırıldığı zeminlerin kuru ve yumuşak olmasını sağlanmalı,
İşletmedeki hayvanlar sık sık gözlemlenerek olası olumsuzlukları erken tespiti ve tedavisinin yapılması sağlanmalı,
Tırnak hastalıklarına karşı koruyucu önlem olarak ayak banyosu ile dezenfeksiyon uygulaması yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.