reklam
reklam
37,9671 %-0.05
41,0569 %-0.27
3.807,12 % 1,04
83.237,51 %0.996
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi Gündem DOĞAL AFETLER ÇİFTÇİNİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

DOĞAL AFETLER ÇİFTÇİNİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

292
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Merzifon Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş, doğal afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını belirterek, Mayıs ayı içerisinde etkili olan doğal afetlerin birçok ilde olduğu gibi Merzifon’da da tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Özellikle 15 – 25 Mayıs tarihleri arasında önce aşırı sıcakların görüldüğünü sonrasında ise yağış, don, dolu, kırağı, aşırı soğuk gibi doğal afetlerin yaşandığını belirten Merzifon Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş, “10 gün içerisinde gerçekleşen ani hava değişimi hemen hemen ilçemizin tüm bölgelerinde afete neden oldu” diye konuştu.

Doğal afetler ve diğer zor koşullarla mücadele eden çiftçilerin ülkenin gıda güvencesini sağlamaya devam ettiğine dikkati çeken Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş, “Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileriyle üst üste yaşanan doğal afetler, çiftçimizi üretimi sürdüremez hale getiriyor. Bu şartlarda üretim yapan çiftçimiz her türlü desteği hak ediyor” dedi.

Ani sıcaklık değişimi veya tüm ürünlerde aşırı sıcak ve aşırı soğuğun TARSİM kapsamında yer almadığını belirten Merzifon Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş, “Yapılan projeksiyonlara göre ülkemizde ani sıcaklık artışı ve ani sıcaklık değişimleri yaşanmaya devam edecektir. Bu nedenle parsel bazlı verim sigortası uygulamasına geçilmeli verim sigortası başlatılıncaya kadar bu riskler de TARSİM kapsamına alınmalıdır” diye konuştu.

Aktaş çiftçinin taleplerini de sıralayarak; “Afet yaşayan çiftçilerimizin kredi borçları bir yıl faizsiz olarak ertelenmelidir.

Bu yıl bu afetleri yaşayan çoğu çiftçimiz sigorta yaptırmış ve prim ödemiş olmasına rağmen tazminat alamayacaktır. Çiftçi bir taraftan uğradığı zarar nedeniyle gelir kabına uğrarken diğer taraftan sigorta primini ödemek durumundadır. Bu durumdaki çiftçilere destekleme ödemesi yapılmalıdır.

Afet yaşayan ve geliri azalan çiftçilerimize Valiliklerimiz, İl Acil Destek Ödeneğinden yardım sağlamalıdır. Afet yaşanan bölgedeki çiftçilerimizin SGK prim ödemeleri, elektrik ve sulama borçları bir yıl ertelenmelidir” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *