Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, Karadeniz Ekonomi Youtube kanalında canlı yayın konuğu oldu.
Başkan Kırlangıç yaptığı konuşmada, Amasya OSB, Merzifon OSB, Suluova OSB, Suluova Besi OSB ve Taşova’da kurulacak OSB hakkında genel bilgiler verdi. İlimizdeki tarım, turizm, ticaret ve sanayi sektörleri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, şehrimizin Pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntıları aktardı.
ATSO Başkanı Kırlangıç yaptığı konuşmada şunları söyledi;” Amasya nüfusuyla, yüzölçümüyle Türkiye’nin en küçük illerinden biridir. Buna karşı Türkiye de birçok sektörde önemli bir potansiyele sahiptir.
Amasya, tarihten günümüze Dünya ticaret yollarının en önemlilerinden biri olan ve Çin ile Avrupa arasında bir köprü oluşturan ipek yolunun üzerindedir.
Tarım, turizm bizim lokomotif sektörlerimiz gibi görünse de ticaret ve sanayi sektörlerimizde ilimizin vazgeçilmez sektörleridir.
Amasya ekonomisine sektör bazında bakacak olursak;
8500 yıllık tarihe sahip, Şehzadeler şehri, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesinin imzalanmasına şahitlik etmiş, Ferhat ile Şirin’in aşkının yaşandığı şehir, Dünya’nın İlk coğrafyacısı Strabon’un şehri, Dünya’da örneği olmayan kale sur duvarları temel alınıp üzerine yapılmış olan Yalıboyu evlerine sahip, İçeresinden Yeşilırmak’ın geçtiği ve saymakla bitiremeyeceğimiz birçok kültürel ve doğal güzelliğe sahip bir şehirdir Amasya. Bu nedenle kültür turizmi bizim için öncelikli sektördür.
Ülkemizin son 1,5 yılını etkileyen pandemi süreci de maalesef en çok turizm sektörünü etkiledi. Aylarca kapanmaların yaşandığı süreçte ilimizde bulunan hizmet sektörü en çok da cafe, restaurant ve oteller ekonomik olarak büyük yaralar aldı. Bazı üyelerimiz işletmelerini kapatmak zorunda kaldı, kapatmayanlar ise ayakta kalma çabası içindeler. Umuyorum ki aşılanma hızıyla birlikte virüsün etkisi azalınca sektör eski günlerine dönebilecektir. Bunu başarmak hepimizin elinde. Bireysel değil toplumsal bağışıklığa ihtiyacımız var.
Amasya Harşena dağı Unesco geçici listesinde, asıl listeye geçmesiyle ilgili çalışmalar Valilik ve Belediye tarafından devam etmekte. Unesco asıl listeye alınınca Amasyamız için yeni bir süreç başlayacak, gelen ziyaretçi profili ile turizmimiz de sekil değiştirecek. Gerçi biz Amasya olarak turizmin en zoru olan kültür ve tarih turizmini yapıyoruz zaten. Buna rağmen geçtiğimiz yıllarda – pandemi öncesi – 700 bin turisti ağırladık biz bu şehirde. Ve biliyoruz ki, şehrimiz sahip olduğu potansiyel ile çok daha fazlasını hak ediyor.