Amasya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Bolaman Havzası Rehabilitasyon Proje çalışmalarını değerlendirmek üzere Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer Bey'in başkanlığında zoom üzerinden Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Güneş ve Amasya Orman Bölge Müdürü Halil Oflu ve ilgili teknik ekipleri katılarak proje dahilinde sahada yürütülen çalışmaların son durumları hakkında değerlendirmede bulundular.
“Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyon Projesi (TULIP)" kapsamında, Ordu ili Bolaman Çayı Havzasında 158.000 hektarlık alanda entegre proje çalışmalarına 2019 yılında başlandı.
Proje ile bu havzada bulunan doğal kaynaklarımızın rehabilite edilmesi ve sürdürülebilir kullanımı ile bu çalışmaların yapıldığı kırsal kesimde sürdürülebilir sosyo-ekonomik iyileştirme çalışmaları hedefleniyor.
Bu proje çalışması ile Bolaman ve Çekerek havzası çevresinde yaşayan 90 bin kişilik yerel nüfusa da katkı sağlanması öngörülüyor. Bölgedeki nüfus, sel ve taşkınlardan korunmak için taşkın ve rusubat tesisleri ve sel kontrol yapıları ile içme suyu depolama kapasitesinin artması, ayrıca yol koşullarının iyileştirilmesi gibi faydalardan yararlanacak.
Projeler orman köylülerine de büyük katkı sağlayacak. Bölgede orman ve meralara bağımlı olarak yaşayan 13 bin kırsal hane halkı, ağaçlandırma, erozyon kontrol, sel kontrol, mera ıslah çalışmaları, mesire yerleri, ekoturizm gibi daha iyi alt yapıdan ve kat koloriferi, bina izalasyonu, güneş enerjisi ile su ısıtma ve elektriğini üretme küçükbaş ve büyükbaş hayvan desteği, seracılık gibi geçim kaynakları çeşitlendirme faaliyetlerinden yararlanabilecekler.