reklam
reklam
38,1137 %0.18
42,0543 %-0.85
3.710,58 % -2,27
84.218,93 %2.148
AMASYA
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Bir Fabrikadan Daha Fazlası

Bir Fabrikadan Daha Fazlası

Haberleri

1953 yılında hizmete açılan Amasya Şeker Fabrikası’nda o tarihten bugüne çarklar dönmeye devam ediyor.
Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Mustafa Saatcı beraberinde Fabrika Genel Müdürü Vural Kamil Akyazan ile birlikte şeker pancarının fabrikaya gelişinden şeker haline gelene kadar ki serüvenlerini basın mensuplarına anlattılar.
Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Vural Kamil Akyazan, basın mensuplarına fabrikayı gezdirerek, şeker pancarının geçtiği işlemler hakkında detaylı bilgiler verdi.
Amasya, Samsun, Tokat’ta bulunan 690 bölgedeki çiftçilerin 7 ay sonra toplayarak fabrikaya taşıdığı şeker pancarı 20 değişik işlemden geçerek sofralardaki şeker olarak yerini alıyor.
Günlük 6 bin tonun üzerinde şeker pancarının fabrikaya gelişinde ilk işlemlerinin tartılıp kalite kontrol birimine geldiğini dile getiren Genel Müdür Akyazan, yapılan bu testin ardından polar denilen şeker pancarındaki şekerin oranının tespit edildiğini söyledi.
Kalite kontrol biriminden geçen şeker pancarının yolculuğu daha sonra tazyikli suyla temizleneceği su kanallarında devam ediyor. Su kanallarında ot ve kök kalıntılarından da arındırılan şeker pancarı yıkama teknesinde yıkanmaya tabi tutuluyor. Tamamen temizlenmiş olan şeker pancarı daha sonra kıyım bıçakları ile ince ince kıyılarak üretim bandında yolculuğuna devam ediyor.
Büyük kazanlarda işleme tabi tutulan kristalleştirilen şeker daha sonra çuvallama işleminin yapıldığı bölgeye götürülüyor.
Şeker fabrikasında üretim aşamalarının tümü, kalite kontrol işlemine tabi tutuluyor. Uygun saklama koşullarında yüzlerce yıl saklanabilen şeker kristalleri daha sonra fabrikadan satışa sunulacağı merkezlere naklediliyor.
Kendi elektriğini kendisi üreten Amasya Şeker Fabrikası’nda adeta küçük bir hidroelektrik santrali mevcut olurken, bunun yanı sıra alkol üretim tesisi, kireç üretim tesisi, küspe paketleme tesisi ve atık su arıtma tesisine de sahip.

Bir Fabrikadan Daha Fazlası 1
1 / 1
KAYNAK: Nurettin Değirmenci
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *