reklam
reklam
38,4548 %0.09
43,7549 %-0.09
4.067,33 % -0,80
93.967,47 %-0.319
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Kapalı
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ARTIŞ ÖRNEK OLMALI, DİĞER SABİT GELİRLİLER DE KORUNMALIDIR

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ARTIŞ ÖRNEK OLMALI, DİĞER SABİT GELİRLİLER DE KORUNMALIDIR

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun kararıyla, 2023 yılı için Asgari Ücret 8.500 TL olarak belirlendi. 2022 yılında iki defa gerçekleştirilen düzenleme ile %50,5 ve %30 olarak artış yapılmış, 2023 yılında ise %54,5 oranında ve 3.000 TL artış gerçekleştirilmiş oldu.

Asgari Ücretin açıklanmasının ardından Memur-Sen Amasya Şube Başkanı Kerem Camcı yaptığı basın açıklamasında, “Bilindiği üzere, enflasyonun önemli bir kısmı pandemi sebebiyle meydana gelmiş, küresel düzeyde tedarik zincirinde yaşanan aksamalar ve tüketim alanında devam eden genişlemeye ilave olarak, bölgesel savaş ve beraberinde getirdiği tehditler de enflasyonu tetiklemeye devam etmiştir” dedi.

Camcı, yaptığı basın açıklamasının devamında; “2022 Kasım ayı itibariyle 11 aylık enflasyon %62,35, yıllık enflasyon ise %84,39 olarak gerçekleşirken, devletin alacaklarına yönelik yeniden değerleme oranı da %122,93 olarak belirlenmişti. Merkez Bankasının enflasyon hedefi ve beklentisi arasındaki uyuşmazlık ile TÜİK’in gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılık, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin gerekçesi olarak görülmelidir. Bu koruma, enflasyon üzerinden kötümser bakışın reddedilerek, bütün sabit gelirlilerin korunması yönünde olmalıdır.

Enflasyonun Ürettiği Kayıplar Telafi Edilmeli, İlave İyileştirme Kararları Yetkili Olan Sosyal Taraflarla Alınmalıdır.

Özellikle 2021 Aralık ve 2022 Ocak aylarında fiyat artışları sonrası oluşan yüksek enflasyon rakamları, sabit gelirlilerin alım gücünü düşürmüştür. Devletimiz, sabit gelirlileri korumaya yönelik birçok mekanizmayı işleme almış, vergi muafiyetleri ve ilave iyileştirmeler sağlamıştır.

Memur-Sen olarak, uzun süredir dile getirdiğimiz gelir vergisi tutarlarında muafiyet sağlanması hususunda düzenleme yapılması, başta kamu görevlilerimiz olmak üzere bütün sabit gelirliler açısından memnuniyet üretmiştir.

Diğer taraftan, emek tarafında enflasyon kaynaklı oluşan kayıp, gelir dağılımında adaleti de olumsuz yönde etkileyerek gelirler arası dengesizliğe sebep olmuştur.

Gelirleri artırma yönünde alınacak karar, reel gelirin artışını sağlayacak geçmiş dönem oluşan kayıpları telafi edecek mahiyette olmalıdır. Nitekim önemli olan rakamsal artışların değil, alım gücünü artıran ve fiyat istikrarının sağlandığı bir piyasa ortamı oluşturmaktır.

Bu çerçevede, 2023 Ocak ayında da kamu görevlilerimize yönelik ilave iyileştirmeler yapılmalı, süreç yetkili konfederasyonun katılımıyla olmalı, kayıpları telafi eden bir sonuç ortaya çıkmalıdır.

TOPLU SÖZLEŞME KAZANIMLARI GÖLGELENMEMELİDİR

Toplu Sözleşme sürecinde sadece beklenen ya da hedeflenen veriler üzerinden sonuca yönelik işveren tarafından kararlar alınmamalı, oluşabilecek beklenmedik durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Toplu sözleşme, uygulanmasından yaklaşık dört ay önce gerçekleştirilirken dört aylık süreç toplu sözleşme masasında verilen mücadeleyi ve sonucunda üretilen kazanımları gölgelememeli, kayıpları telafi edecek şekilde toplu sözleşme taraflarının toplanabilmesine ilişkin yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Nitekim 2021 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen 6. Dönem Toplu Sözleşme’de “ek gösterge ve sözleşmeli personele kadro” kazanımları başta olmak üzere 92 yeni kazanım elde ederek önemli bir süreci başarıyla tamamladık. Sürecin devamında, gerek aylık gerekse dönemlik oluşan ekonomik gelişmeler, beklenmedik fiyat artışları ve kur tarafında yaşanan değişimler başta kamu görevlilerimiz olmak üzere sabit gelirlileri olumsuz etkilemiştir.

Diğer taraftan, Toplu Sözleşmede hüküm altına alınan ve bütün kamu görevlilerini kapsayan yönüyle hayata geçirilen ek gösterge düzenlemesinde giderilmesi gereken eksikliklerin zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi düzenlemesinin de ivedi olarak ve kapsamı genişletilerek yasal zemine kavuşturulmalıdır.

Bu çerçevede kamu görevlileri için de Toplu Sözleşme kazanımlarımızı ve çalışma hayatına yönelik atılacak adımları gölgelemeyecek alım gücünü artıracak, kayıpları telafi edecek, gelir dağılımında adaleti sağlayacak ilave düzenlemeler hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *