reklam
reklam
38,0729 %0.19
41,6596 %-1.1
3.692,58 % -2,74
84.232,35 %2.398
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM ANNE VE BABALARIYLA ŞARKILARINI SÖYLEDİLER

ANNE VE BABALARIYLA ŞARKILARINI SÖYLEDİLER

Merzifon Belediyesi Prof. Dr. A Halûk Özen Bilgi ve Öğrenme Merkezinde çocuklar ve gençler ebeveynleri ile "Şarkını Söyle" adlı etkinliğimizde buluştular.

Şarkılarını söylemek üzere sahne alan sanatçılar  izleyicilere çok eğlenceli ve  duygusal anlar yaşattı. 

Prof. Dr. A. Haluk Özen Bilgi ve Öğrenme Merkezi yetkilileri düzenledikleri etkinliğin faydası ile ilgili şu açıklamalarda bulundular; “Müzigin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalar, müzik ile beynin erken gelişimi arasında bağ olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu açıdan anne karnından itibaren müzik seslerini ayırt etmeye başlayan bebeğinizin gelişimini desteklemekte müzik iyi bir araç olacaktır. Çocuğunuzun akademik gelişimi başta olmak üzere; dil gelişimi, sosyal-duygusal gelişimi, fiziksel gelişimi, yaratıcılığı kısacası tüm gelişim alanları müzik sayesinde çok yönlü olarak desteklenecektir. Müziğin çocuklar üzerindeki etkileri, hangi müziklerin dinletilmesi gerektiği ile ilgili pek çok detayı yazımızda bulabilirsiniz.

Anne Karnından İtibaren Müzik

Müzik ruhun gıdası olarak tanımlanır. Müzik dinleyen insan rahatlar ve salgılanan endorfin hormonu sayesinde kendini mutlu hisseder. Bu açıdan müziğin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri anne karnından itibaren başlar. Hamilelikte annenin müzik dinlemesi de salgılanacak endorfin hormonu sayesinde mutlu ve huzurlu hissedeceği için bebeğine de bu şekilde geçecektir. Hamilelikte dinlenen müzik özellikle bebeğin duygusal gelişimine katkı sağlayacak, anne ile bebek arasında olumlu bir bağ kurulmasına yardım edecektir. Bunun yanı sıra fiziksel, zihinsel gelişim başta olmak üzere bebeğin tüm gelişim alanları dinletilen müzik sayesinde olumlu etkilenecektir. Hamilelikte sakin ritimler içeren klasik müziklerin anne tarafından dinlenmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Doğru müzik seçimi, bebeğin anne karnında mutlu ve huzurlu olmasına etki edecektir.

Hamilelikte sakin ritimler içeren klasik müzik dinlenmesi, bebeğin anne karnında huzurlu olmasında etkilidir

Müziğin Çocuğunuz Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

1-2 yaşından itibaren sesleri taklit etmeye başlayan çocuğunuzun müziğe ilgisini de ilk defa bu yaşlarda fark edebilirsiniz. Müzik duyduğunda el çırpma, ritim tutma ve benzer sesler çıkarma gibi tepkiler müziğin çocuğunuz üzerindeki ilk etkisidir. Aslında doğumundan itibaren sizin sesinizi ayırt etmesi, farklı seslere tepki vermesi ses ve müzikle ilişkisinin çok öncelere dayandığının göstergesidir. Çocuğunuzun hayatında bu kadar önemli yeri olan müziğin onun sağlıklı bir şekilde gelişmesine de büyük katkısı vardır. Müzik çocuğunuzun tüm gelişim alanlarına olumlu etki eden, onun estetik bir bakış açısı kazanmasının yanı sıra işitsel zekasının da artmasını sağlayan önemli bir araçtır.

Müzik Tüm Gelişim Alanlarında Başarıyı Arttırır

Yapılan araştırmalar bebeklikten itibaren müzik ile desteklenen çocukların akademik başarılarının daha yüksek olduğunu, beyin gelişimlerinin daha hızlı olduğunu belirtmektedir. Aynı şekilde müzik sayesinde çocuğun kendini ifade etme becerilerinde de hızlı bir gelişim gözlenmektedir. Sözlerin ritimle birleşmesi çocukların daha kolay öğrenmesini sağlamaktadır.

Müzik çocuğunuzun tüm gelişim alanlarını çok yönlü olarak destekleyen önemli bir araçtır

Müziğin Çocuğunuza Katkıları Nelerdir?

Müzik, çocukların estetik duygularını geliştirir.

Müzik yaratıcılık ve hayal gücünü destekler.

Müzik çocuğunuzun rahatlamasını ve kendini doğru şekilde ifade etmesini sağlar.

Müzik dinleyen çocuklarda ritim duygusu gelişir, işitsel olarak daha kolay algılamaya başlarlar. Seslere karşı duyarlılıkları artar.

Dikkat, konsantrasyon, matematik becerileri gibi alanlarda olumlu etkileri vardır.

Çocuğun sosyalleşmesine ve arkadaş grubuna dahil olmasına aracılık eder.

Çocuğunuz müzik sayesinde duygularını daha rahat ifade eder.

Müzikli oyunlar yoluyla pek çok kavram çocuğa kolaylıkla öğretilebilir.

Çocuğunuzun Müzik Becerilerini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Yapacağınız ufak dokunuşlarla çocuğunuzun dikkatini müziğe çekmeniz ve bu konuda ona rehber olmanız mümkündür. Örneğin; yatmadan önce ninni dinlenmesi, ses çıkaran kaşık/tef vb. aletleri çocuğun incelemesine, bu aletlerle çeşitli sesler çıkarmasına fırsat verilmesi, birlikte şarkı söylenmesi, etkinlik yaparken arka fonda çocuğunuzun gelişimini destekleyici müzikler çalması, çocuğunuzun seslere verdiği tepkileri gözlemleyerek sevdiği ve ilgi duyduğu müziklerin fark edilmesi müzik becerilerini geliştirecek ve destekleyecek uygulaması basit etkinliklerdir. Bunun yanı sıra çocuğunuzu ilgi duyduğu bir müzik aletini çalmaya yönlendirmek, bu konuda eğitim almasını desteklemek de hem gelişimine katkı sağlaması, hem de müzik becerilerinin artması açısından son derece önemlidir.

Müzik çocuğunuzun rahatlamasını, konsantre olmasını ve duygularını daha kolay ifade edebilmesini sağlar

Çocuğunuzla Konserlere Gidin, Farklı Enstrümanları Tanıtın

Çocuğunuz kendini ifade edebilir bir yaşa geldiğinde onunla aktivite olarak çocuklar için düzenlenen konserlere gidebilirsiniz. Müzik atölyelerine katılabilir, farklı enstrümanları tanıtmaya yönelik etkinlikler planlayabilirsiniz. Her enstrümanın farklı bir sesi olduğunu deneyimleme fırsatı sunabilirsiniz. Bu sayede hem müziğe ilgisi artacak hem de gözlem yapma, karşılaştırma yeteneği gelişecektir. Siz de bu arada çocuğunuzu gözlemleyerek, ilgi ve yetenekleri keşfetme fırsatı bulacaksınız.

Çocuğunuz Bir Müzik Aleti Çaldığında

Çocuğunuzun bir müzik aleti çalması, küçük ve büyük motor becerilerini geliştirmesine büyük katkı sağlar. Bunun yanı sıra, kendini farklı bir yolla ifade etme şansı yakalar. Olumsuz duygularını olumlu bir şekilde yansıtır. Dikkat, konsantrasyon, hafıza gibi becerilerinde artış görülür. Bir müzik aletine ilgi duyuyorsa 3 yaşından itibaren yönlendirmeniz uygun olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *