reklam
reklam
38,0776 %-0.14
43,6171 %-0.26
4.033,37 % -1,60
84.119,66 %-0.592
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM Amasya’nın Gizli Hazinesi

Amasya’nın Gizli Hazinesi

Amasya’nın unutulmuş seramik sanatı, kapsamlı bir araştırma ile gün yüzüne çıkıyor. Bu proje, kentin kültürel mirasına ve turizmine büyük katkı sağlayacak.

Haberleri

Amasya, tarihi ve kültürel mirasıyla Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biridir. Ancak bu köklü geçmişin içinde saklı kalan birçok değer, gün yüzüne çıkmayı beklemektedir. Bunlardan biri de Amasya’nın seramik sanatıdır. Eski çağlardan itibaren gelişen, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde zirveye ulaşan bu sanat, bugüne kadar yeterince araştırılmamıştır. Şimdi ise, kapsamlı bir çalışma ile Amasya seramiklerinin tarihi önemi ortaya konulacak.
Uluslararası alanda kabul görmüş Tokat Seramikleri kitabının yazarları Osmanlı Seramikleri Uzmanı, Sanat Tarihçisi ve Sanat Kuramcısı Altan A. Marcelli ile Prof. Dr. Selçuk Erez, yıllardır Amasya seramikleri üzerinde araştırmalar yürütmektedir. Yaptıkları titiz çalışmalar sonucunda, bu sanatın gün yüzüne çıkarılması için akademik ve kültürel bir girişimde bulunulması gerektiğini vurgulamışlardır. Bu sürecin hızlandırılması ve daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla, 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal ile iş birliği yapılmasına karar verilmiştir. Üçlü ortaklığında yürütülecek bu proje, Amasya’nın sanat ve kültür mirasına önemli katkılar sunacak, aynı zamanda el sanatlarının yeniden canlanmasını sağlayacaktır.
Amasya’nın seramik üretimi, sadece akademik bir konu olmanın ötesine geçerek, turizm açısından da büyük bir değer taşıyacaktır. Kral Kaya Mezarları, Yeşilırmak Nehir Boyu Yalıları ve Amasya Kalesi gibi önemli turistik destinasyonların yanına, seramik sanatı da eklenerek, yerli ve yabancı turistler için yeni bir cazibe merkezi oluşturulacaktır.
Bu çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte, Amasya seramikleri ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği değeri görecek, kentin sanatsal zenginliği ve tarihi dokusu çok daha görünür hale gelecektir. Böylece, geçmişin izleri geleceğe taşınırken, Amasya turizm ve kültür alanında büyük bir ivme kazanacaktır.

KAYNAK: Alperen Güley
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *