Amasya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMM) Başkanı Ziya Kanbolat, 1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Muhasebe mesleğinin ülke ekonomisinin sağlıklı işleyişinde kritik bir rol oynadığını vurgulayan Amasya SMMM Başkanı Ziya Kanbolat, “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği, toplumun tüm kesimlerine değer sunmakta ve ekonominin düzenli işleyişine katkı sağlamaktadır. Bu çerçevede, mesleğimizin ekonomiye ve iş dünyasına katkılarının daha geniş kitlelere ulaştırılması ve sağladığı kamu faydasının vurgulanması amacıyla her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında Muhasebe Haftası kutlanmaktadır” dedi.
"Mali Müşavirler, Ekonominin Güvencesidir"
Başkan Ziya Kanbolat, mesleğin anayasal dayanağına değinerek, “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği, Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan TÜRMOB çatısı altında yürütülmektedir. 3568 sayılı Meslek Yasası kapsamında, 13 Haziran 1989’da yürürlüğe giren düzenleme ile bugün Türkiye genelinde 129 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, 5 bin Yeminli Mali Müşavir ve 18 bin stajyer faaliyet göstermektedir. TÜRMOB’a bağlı 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 Yeminli Mali Müşavir odası hizmet vermektedir. Amasya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’na kayıtlı olarak da 250 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 50 stajyer görev yapmaktadır” ifadelerini kullandı.
Mesleklerinin Cumhuriyetin ve toplumun geleceğini şekillendiren temel taşlardan biri olduğunu söyleyen Başkan Ziya Kanbolat, “İşletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak, finansal sağlığını korumak ve güçlendirmek gibi önemli bir misyon üstleniyoruz. Mali müşavirler, ekonominin şeffaflığını ve güvenilirliğini artırarak kamu yararına hizmet sunarken, mali düzenlemelere uyum, vergi sisteminin işleyişi, finansal yönetim ve denetim gibi birçok alanda kritik rol oynamaktadır” diye konuştu.
"Muhasebe Mesleği, Kamu ve Özel Sektör İçin Hayati Öneme Sahip"
Amasya SMMM Başkanı Ziya Kanbolat, muhasebe meslek mensuplarının kamu kurumlarıyla yürüttüğü iş birliğine de dikkat çekerek, “Mali müşavirler, başta Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere, devletin kritik kurumlarıyla iş birliği içinde çalışmaktadır. Beyanların hazırlanması, gönderilmesi, denetimi ve veri akışının sağlanmasında büyük bir sorumluluk üstlenmektedirler. Ayrıca, KGK, TÜİK, BDDK ve SPK gibi ekonomi ve finans alanında düzenleyici kurumlar da meslek mensuplarımızın sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır” diye konuştu.
Muhasebe mesleğinin yalnızca yerel ekonomiyle sınırlı kalmadığını belirten Başkan Ziya Kanbolat, “Meslektaşlarımızın katkıları, küresel ekonomiyle uyumlu bir yapının oluşturulmasına da önemli ölçüde destek sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
"Sürdürülebilirlik, Geleceğin Muhasebe Anlayışında Önemli Yer Tutacak"
Muhasebe mesleğinde sürdürülebilirlik kavramının giderek daha fazla önem kazandığını belirten Kanbolat, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sürdürülebilirlik, günümüz iş dünyasının en temel unsurlarından biri haline gelmiştir. Mali müşavirler olarak, finansal raporlama süreçlerinde çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerini dikkate alarak işletmelere sürdürülebilirlik yol haritaları çizmelerinde rehberlik etmekteyiz. Muhasebe meslek mensupları, yeşil finansman modellerini anlamalı, sürdürülebilir raporlama standartlarına hâkim olmalı ve şirketlerin çevresel riskleri yönetmesine yardımcı olmalıdır. Gelecekte mali müşavirlerin sürdürülebilirlik konusundaki katkıları, ekonomik ve çevresel dengeyi sağlamak adına daha da kritik hale gelecektir.”
Son olarak tüm meslektaşlarının Muhasebe Haftası’nı kutlayan Kanbolat, “Dünyamız, ülkemiz ve tüm meslektaşlarımız için sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir gelecek diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: Alperen Güley

Amasya’da Ormancılık Faaliyetleri Masaya Yatırıldı
#GÜNDEM / 08 Nisan 2025

MHP Amasya Teşkilatından Farkındalık Vurgusu
#GÜNDEM / 08 Nisan 2025
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *