Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Binali Yıldırım'ın katılımıyla hizmete giren Türk El Sanatları Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Milli Mücadeleye yön veren Amasya'nın köklü tarihine ve kültürüne ışık tuttu.
1914 yılında eğitim binası olarak inşa edilen, yıllar boyunca farklı isimlerle hizmette olan ve şimdi de Türk El Sanatları Merkezi olarak yeniden hizmete açılan tarihi binanın açılış programında konuşan Amasya Valisi Mustafa Masatlı; "8500 yılı aşan tarihiyle 14 medeniyete ev sahipliği yapan Amasya, Anadolu coğrafyasının eşsiz şehirlerinden biridir. Tarihi boyunca Hitit, Pers, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi tarihe yön veren çok sayıda uygarlığa kucak açan bu şehir, sahip olduğu kültürel değerler ile adeta bir ‘Açık Hava Müzesi’ görünümündedir.
Amasya bu yönleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından da ‘Marka Kent’ olarak ilan edilmiştir. Sahip olduğu kültürel değerlerin yanı sıra Coğrafya İlminin kurucusu ‘Strabon’, tıp ilmine getirdiği yeniliklerle çığır açan ‘Sabuncuoğlu Şerefeddin’, divan edebiyatımızın ilk kadın şairi ‘Mihri Hatun’ ve Hattatların Piri olarak kabul edilen ‘Şeyh Hamdullah’ gibi insan hazineleri de Amasya’da yetişmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci kurucusu kabul edilen Çelebi Mehmet, Peygamber Efendimizin (SAV) müjdesine nail olarak İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet ve Doğunun Fatihi olarak nam salan Yavuz Sultan Selim gibi cihangirleri yetiştiren Amasya, Osmanlı Tahtına uğurladığı 7 padişah ve yetiştirdiği 12 Şehzade ile ‘Şehzadeler Şehri’ olarak anılmıştır.
Milli Mücadele döneminde de önemli bir misyon üstlenen İlimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Amasya Genelgesi’ ile, Anadolu’nun diriliş mücadelesini tüm dünyaya ilan ettiği şehir olmuştur.
Bu köklü tarihi boyunca Anadolu coğrafyasının kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Amasya’da, Geleneksel Türk El Sanatları Merkezi kurulması için geçtiğimiz yıl çalışmalara başlamıştık.
Bugün açılışını yapacağımız merkezimizin yer aldığı bu tarihi yapı, 1914 yılında inşa edilmiştir. 1925 yılında ‘Kız Mektebi’ olarak hizmet vermeye başlayan binamız, son dönemlerinde ‘Kılıçaslan İlkokulu’ olarak bilinmekteydi.
Binamızın 5 milyon 125 bin TL bedelle, İl Özel İdaremiz tarafından restorasyonu ve tefrişi yapılmıştır. Merkezimiz bünyesinde Çini, Hat, Tezhip, Ebru, Ahşap Oyma, Gümüş İşleme ve Vitray gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk El Sanatlarının icra edileceği atölyeler yer almaktadır.
Bu merkez profesyonel olarak çalışacak, aynı zamanda geleneksel Türk El Sanatları ürünlerinin sergilendiği ve satışının da yapıldığı bir yer olacaktır.
Merkezimiz ayrıca atölye çalışmalarının yapılabileceği, tarih, folklor, müzik, halk oyunları, resim, tiyatro gibi konularda şehrimize ait yerel ve evrensel kültür ürünlerinin üretebileceği bir mekân olarak da kullanılabilecektir.
Merkezimizin bünyesinde yer alacak 16 atölyede 100 kişiye istihdam sağlaması hedeflenmektedir. Bu yönüyle özellikle kadınlarımızın istihdamına da katkı sunacaktır.
Amasya’mızın kültürel ve sosyal yaşamıyla, turizmine önemli değer katacak merkezimizin, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, projede emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederek, saygılar sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.