12-22 Haziran Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlileri kapsamında gerçekleştirilen Kiraz Yarışmasında Tarım ve Orman İl Müdür vekili Muhammed Emin Aydın bir konuşma yaptı.
Türkiye’nin hemen her ilinde kiraz üretiminin yapıldığını, modern tarım yöntemlerinin uygulanmasıyla birlikte üretilen kiraz çeşidi sayısının da arttığını söyleyen Tarım ve Orman Amasya İl Müdür vekili Muhammed Emin Aydın, “Bölgelerin sahip olduğu farklı toprak ve ekolojik özellikler nedeniyle hasat döneminin uzun sürmesi, talebin yoğun olması gibi faktörler üretimin artmasında etkili olmaktadır” dedi.
Türkiye’nin kiraz üretim alanı ve miktarı bakamından dünyada lider konumda olduğunu da belirten İl Müdür vekili Muhammed Emin Aydın konuşmasının devamında; “Ülkemiz kiraz üretim alanı ve miktarı bakımından dünyada lider konumda yer almaktadır. 2020 yılında 827 bin dekar üretim alanında 725 bin ton üretim gerçekleştirilmiş olup, yüzde 11 ihracat payı ile dünyada 3. sırada yer almıştır.
İlimizin de fiziksel yapısı ve ekolojisi çok sayıda tarım ürününün yetiştirilmesine ve hayvancılık yapılmasına imkân sunmaktadır. 113 bin üreticimiz tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamakta, üstün gayret ve emekleri ile ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İlimizde 79 bin dekar alanda bağ-bahçe ziraatı yapılmakta olup bu alanın yaklaşık 27 bin dekarında yani %34'ünde kiraz yetiştiriciliği yapılmaktadır. 41 bin ton kiraz üretimi ile ilimiz Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 6'sı gerçekleştirilmekte, Türkiye sıralamasında 7. sırada yer almaktadır. Ayrıca Ülkemizin milli çeşidi olan, Dünyada Türk Kirazı olarak bilinen 0900 Ziraat çeşidi kirazımız İlimizde tarım ürünlerinin en önemli ihracat kalemi haline gelmiştir.
Son iki yılda Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan, İl Özel İdaresi ve DOKAP'ın %75 hibe desteğiyle toplam tutarları 894 bin TL olan projelerimiz ile 176 üreticimize 39 bin 500 adet kiraz fidanı desteği sağlanmış 790 dekar kiraz bahçesi tesis edilmiştir.
Kiraz üretim ve ihracat miktarımızı artırmak amacıyla uygun çeşitler ile kiraz bahçeleri kurulmasına yönelik projeler yapmaya devam etmekteyiz. Hedefimiz tüm üretim ve hasat süresi boyunca ihracat yapan firmaları ilimizde tutabilecek üretim potansiyeline ulaşmaktır.
Bu yıl Kiraz Teşvik Yarışmamıza 50 üreticimiz katıldı. Yarışmaya katılan üreticilerimiz kiraz bahçesi ve meyve olmak üzere 2 ana başlıkta değerlendirildi. Kiraz bahçelerimiz; dikim tekniği, budama başta olmak üzere 11 kriterde, meyveler ise; kalite ve kantite, aroma ve renk, kalibre başta olmak üzere 5 kriterde toplamda 16 kriterde komisyon üyelerimiz tarafından değerlendirildi. Derecelendirme yaparken komisyonumuz çok zorlandı. Belirlenen kriterlere uyularak birinci, ikinci ve üçüncümüzü seçtik. Ben yarışmamıza katılan tüm üreticilerimize katılımlarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.