ÖZÇANAK firması 1972 yılında babam Turhan ÖZÇANAK tarafından sadece oto kaporta ve boya tamir atölyesi olarak kuruldu. Bende eğitim hayatımı bitirdikten sonra baba mesleğini devam ettirmeye karar veridim yaklaşık 30 yıldır beraber çalışmaktayız. Otomotiv sektöründe hizmetlerimizi, kalitemizi, artırarak ve geliştirerek yolumuza devam etmekteyiz. Her marka araca kaporta, boya onarım servisi, yedek parça, oto cam ve egzoz muayene istasyonu olarak hizmet vermekteyiz. Ayrıca tüm sigorta şirketlerinin anlaşmalı hasar onarım merkezi olarak ta müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Babamız dan aldığımız güç, bilgi, tecrübe ve ahlakla işimizi en iyi şekilde sürdürmeye devam etmekteyiz. Bu günlere gelmemizde, başta babam olmak üzere, bu yola baş koyan tüm çalışanlarımıza ve bizi tercih eden, tüm müşterilerimize teşekkürü bir borç bilirim. İşimizle ilgili her türlü yeniliği ve teknolojiyi yakından takip ederek, en kısa sürede işimize entegre etmek ve bu yenilikleri bölgemiz insanlarına ilk olarak sunmaktan gururluyuz. Yaklaşık 10 yıl önce faaliyetlerimize bir yenisini ekledik ve bölgemizde bir ilk olan oto ekspertiz firmamızı kurduk. Biz oto ekspertiz firmamızı kurmadan önce 2. El araç alacak insanlar ya güvene dayalı yada sanayide tanıdıkları bir ustanın yardımıyla araç almaktaydılar. Gerekli ekipman ların yetersizliği ve incelenecek araca yeteri kadar zaman ayırılamamasından dolayı eksik ya da yanlış tespitler ortaya çıkabiliyordu. Bu durum alıcıyı da satıcıyı da mağdur edebiliyordu. Ancak şu anda son teknoloji cihazlarla, profesyonel bir yaklaşımla ve her araca yeteri kadar zaman ayırarak çok net ve tarafsız tespitler yapmaktayız. Yaptığımız ekspertiz işlemi, belgeli ve resmi olduğu için doğabilecek sorunlardan yalnız satıcı değil, en büyük sorumluluğu biz almaktayız. Kendimizin, alıcının ve satıcının mağdur olmaması için yaptığımız işi çok iyi yapmak zorundayız ve yaptığımıza da inanıyoruz.
2. EL ARAÇ ALIRKEN RİSK ALMAYIN !!!
Sıfır araç almanın nerdeyse hayal olduğu bu günlerde dişinizden tırnağınızdan artırıp bir araya getirdiğiniz birikimlerinizle bir araç almayı hayal ederken başınıza dert almamak için alacağınız araca mutlaka ekspertiz yaptırmalısınız. 2.el araç almanın sıfır araç almaya göre çok daha avantajlı olduğunu, ancak yapılacak en küçük hatanın, telafisi olmayan büyük zararlara neden olabileceğini belirten ÖZÇANAK Oto Ekspertiz sahibi Erhan ÖZÇANAK, alacağınız aracı mutlaka işinin erbabı TSE belgeli profesyonel bir oto ekspertiz firmasına götürün bu size gereksiz bir masraf gibi gelmesin dedi. Ekspertiz yaptırmanız sizi gelecekte yaşayacağınız tüm sorunlardan ve masraflardan kurtaracaktır. Eğer böyle bir imkanınız yada aracı alacağınız şehirde bir oto ekspertiz firması yoksa, o zaman iş size düşüyor. Öncelikle vereceğim ipuçlarına dikkat ederek aracınızı satın alın ve ilk fırsatta gideceğiniz yerde mutlaka ekspertiz raporu alınki araçta bir problem çıkması durumunda masrafları talep etme yada aracı iade etme şansınız olsun dedi
2. EL ARAÇ ALACAK VEYA SATACAK İNSANLARIN EKSPERTİZDEN BEKLENTİLERİ NELERDİR ?
Alıcı; her şey den önce verdiği para karşılığında sorunsuz bir araç almak, ailesi ve sevdikleri ile beraber güvenli bir şekilde aldığı aracı kullanmak istiyor. Aracın kazası, değişen, boyanan parçaları var mı, motor, şanzıman, alt takım, fren sistemi, süspansiyon sistemi sağlam mı, elektronik aksamında, klimasın da, airbag (hava yastığı) lerin de bir sorun var mı, kullanırken yada ilerde satarken bunlardan dolayı mağduriyet yaşayıp yaşamayacağını bilmek istiyor.
Satıcı ise; alıcının araç ile ilgili yeterli bilgi edinip, aracın sorunlarını, yapılacak bakımlarını, eksiklerini, kaza durumunu, motor performansını bilerek almasını, daha sonra kendisinden her hangi bir talepte bulunulmamasını istiyor.
EKSPERTİZ RAPORUNUN ARAÇ DEĞERİNE ETKİSİ VAR MI ?
Aslında yapılan tespit, incelemeler yani ekspertiz raporu aracın 2. El değerini belirleyen en önemli kriterdir. Satıcı buna göre aracına bir değer belirlemekte, alıcı ise alacağı aracın vereceği paranın karşılığı olup olmadığı hakkında rahat karar vermektedir.
2.EL ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
"Lütfen aracınızı olur olmaz yerlerden, bilmediğiniz kişilerden satın almayın. Aracınızı alırken de satarken de tanıdığınız, güvendiğiniz kişileri veya oto galericileri tercih edin. Aksi takdirde hem paranızdan hem de malınızdan olur bir de hiç bir suçunuz yokken suçlu pozisyonuna düşebilirsiniz. 2.el araç alırken arabanın, motor, şanzıman, fren sistemi, süspansiyon sistemi, airbag (hava yastığı) sistemi, yürüyen aksam (alt takım),klima ve kalorifer sistemi, elektronik aksam, karoserinin iskelet yapısı olan; şaseler, podyalar, direkler, ön panel, arka panel, arka çamurluklar, tavan ve taban sacı çok titizlikle kontrol edilmeli bu saydığımız kısımlar aracın sağlamlığı, 2. El değeri ve sizin can güvenliğiniz için çok önemlidir. Ayrıca karoserinin birde sökülebilir parçaları vardır, (Kaput, bagaj kapağı, ön çamurluklar, kapılar) Bunların değişmiş yada işlem görmüş olması da aracın 2. El değerini çok etkilemektedir.
MOTOR ŞASE NUMARASINI MUTLAKA KONTROL EDİN !
2. El piyasasının en büyük sorunlarından birisinin çalıntı bir diğer adıyla change araç konusu olduğunu belirti, Bu durumda yapmanız gereken mutlaka ruhsattaki motor ve şase numaralarının araçtaki ile aynı olup olmadığını kontrol etmek olacak. Ancak kötü niyetli kişiler inanın bu konuda da sahtekarlık yapabiliyor. Bu nedenle araç alırken ekspertiz raporlu araçları tercih edin. Çünkü otomobilin çalıntı (change) olması halinde, paranızı geri alamadığınız gibi hukuki süreç sizi çok yoracak." dedi. " Çalıntı araçlara ağır hasarlı araçların şase ve motor numaraları aktarılmak (change) suretiyle insanlar mağdur edilmekte
ARACI YERİNDE GÖRÜN VE BU İŞE ZAMAN AYIRIN
Vatandaşın alacağı aracı mutlaka yerinde görmesi gerektiğini belirten Erhan ÖZÇANAK, "Dokunun, içine binin, mutlaka test sürüşü yapın. Araç alma işini dar zamanlara sıkıştırmayın, asla aceleye getirmeyin. Mümkünse aracı birlikte kullanacağınız yakınlarınızı da beraberinizde götürün. Sizin gözünüzden kaçan bir ayrıntı yakınınızın dikkatini çekebilir." dedi.
Aracın dış görüntüsünün önemli ipuçları verdiğini de belirten ÖZÇANAK Oto Ekspertiz sahibi Erhan ÖZÇANAK, "Çizik, göçük, pas veya dolu izi var mı iyice kontrol edilmeli. Bu durumların tamiri sizi ekonomik olarak zorlayabilir. Sorunları erken fark ederseniz en azından aracı alırken bu masrafları araç bedelinden düşebilir veya satıcının bu sorunları gidermesini talep edebilirsiniz. Otomobilin iki tarafındaki hatlarına, kapı, çamurluk ve kaput aralıklarına bakılmalı. Çünkü onarım görmüş bir aracın hatları ve aralıkları her ne kadar iyi işçilik görse de düzgün değildir.
Aracı dört köşesinden de aşağı yönde bastırarak sallayın. Eğer aracın süspansiyonu sağlamsa, araç bir kere sallanıp eski durumuna geri gelecektir. Araca uzaktan baktığınızda bir dengesizlik var ise (bir tarafı diğer tarafına göre daha aşağıda veya yukarıda ise) aracın süspansiyon sisteminde, alt takımında veya şaselerinde problem olabilir. Araçta direksiyon destek sistemi varsa, başınızı camdan çıkarın ve direksiyonu hafif hafif sağa sola çevirin. Direksiyonu çevirdiğinizde tekerlekler hareket ediyor mu bakın. Eğer direksiyonu çevirdiğinizde tekerlekler hemen tepki vermiyorsa daha geç hareket etmeye başlıyorsa veya boşluk varsa aracın direksiyon sisteminde büyük bir problem olabilir.
ARAÇ PARÇALARINDAKİ AŞINMALARA DİKKAT EDİN !
Pedalların, direksiyonun ve vites topuzunun aşınma oranlarına bakın. Bunlar size aracın ne kadar kullanıldığı ve kilometresinin orijinal olup olmadığı konusunda ipuçları verecektir. Kilometresi düşük araçlarda bu saydığımız parçalardaki aşınma oranları yüksek kilometreli araçlara göre daha düşük olacaktır. dedi.
KAPUTU MUTLAKA AÇIN
Kaputu açarak motorla ilgili bazı noktaların kontrol edilmesinin de çok önemli olduğunu söyleyen ÖZÇANAK, "Kaputu açın ve içeri bakın. Kablo sistemlerine ve yağ kalıntılarına göz atın. Temiz mi değil mi kontrol edin. Yağ seviyesini ve yağın durumunu kontrol edin, radyatör suyunu kontrol edin, gerek motor yağının gerekse radyatör suyunun içinde yabancı maddeler ve tortular olmamasına dikkat edin. Motor kayışlarını inceleyin. Motoru çalıştırın, kolay çalışması önemli zor çalışıyorsa bir sorun var demektir. Motorun sesini mutlaka dinleyin eğer bir sorun var ise senkronize olmayan, olağan dışı sesler duyarsınız ya da rölanti de motorun silkelenerek çalıştığını görürsünüz. Silkelenme normalden fazla ise ateşleme sisteminde veya yakıt sisteminde problem olabileceğini unutmayın. Egzozdan çıkan seslere dikkat edin ve olağandışı sesler var mı kontrol edin. Eğer aracın egzoz sesi fazla ise egzoz sisteminde ya da katalizör sisteminde problem olabilir. Bu durum aracınızı egzoz muayenesine götürdüğünüzde size çok yüksek maliyetler çıkarabilir. Egzoz dumanının rengine mutlaka dikkat edin. Gri veya renksizse normaldir, siyah veya maviyse bir sorun var demektir. Fren pedalına 1 dakika boyunca basın. Pedalın 4 cm'den daha fazla inmemesi gerekiyor. Eğer iniyorsa, fren sisteminde bir bozukluk var demektir. Bunlarla ilgili anormal bir durum varsa mutlaka bir bilene inceletin." dedi.
MUTLAKA TEST SÜRÜŞÜ YAPIN
Test sürüşü yapılmasını önemine de değinen Erhan ÖZÇANAK, "Deneme sürüşü esnasında araç hakkında da pek çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Örneğin sürüş esnasında çekiş sorunu olup olmadığını anlayabilirsiniz, olağandışı sesleri dinleyebilirsiniz. Gürültülü bir motor, pahalı bir tamirat gerektirir unutmayın. Örneğin El Freninin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek çok kolaydır. Birinci vitese takıp, aracı yavaşça hareket ettirdiğinizde eğer araç hareket ederse, el freni çalışmıyor demektir. Dönüş yaparken akslardan ses geliyor mu kontrol edin. Tıkırtı geliyorsa bilin ki aks uçları aşınmıştır.
ROT BALANS DEYİP GEÇMEYİN !
Düz bir yola geçin ve aracı sürerken ellerinizi direksiyondan çekin. Eğer araç sola yada sağ doğru yöneliyorsa, düz gitmiyorsa aracın rot ayarlarında sıkıntı var demektir. Aynı şekilde düz bir yolda giderken hızlandığınızda direksiyon ve otomobil titriyorsa, lastiklerin balans ayarları bozulmuş veya jantlarda eğrilik var demektir.
Aracı asla rot ve balans ayarı yaptırmadan almamalısınız çünkü ayar bozukluklarına genelde bozuk alt takım parçaları, lastikler ve jantlar sebep olmaktadır. Test sırasında aracın klimasını ve kalorifer sisteminin de mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirten Erhan ÖZÇANAK, Son olarak, sakin bir yere geçip el freninizi çekin. Aracı 1. vitese takıp yavaşça ayağınızı debriyajdan çekin. Normal şartlarda arabanızın stop etmesi gerekir. Etmiyorsa debriyajında bir problem var demektir." Dedi.
Ancak bütün bunları incelemenin bile size o araç hakkında çok küçük bir fikir vereceğini belirten Erhan ÖZÇANAK, " Aracın hasar kaydı olup olmadığını 5664 kısa mesaj hattın dan kontrol edin. HGS sistemine mesaj atarak aracın bu güne kadar kaç defa muayene ye girdiğini ve muayene kilometrelerini kontrol edin. Eğer aracın kilometresi düşürülmüşse bu bilgiler sayesinde fark edebilirsiniz. Aracın şase numarasının değiştirilmesi ve kilometresinin düşürülmesi çok büyük suçtur. 2. El araç fiyatlarının aşırı artmasından dolayı bu tip yöntemlere başvurarak haksız kazanç eldetmeye çalışan insanların tuzağına düşmeyin. Ne paranızı nede sevdiklerinizi riske atmayın.
Sloganımız olan 2.EL ALIRKEN RİSK ALMAYIN !!! diyerek sözlerimi bitirmek istiyorum. Araç sahibi olmak isteyen herkesin mağduriyet yaşamadan, zevkle kullanacakları ve ileride değerinde satabilecekleri bir araç sahibi olmalarını temenni ediyorum…