Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, hayvan ıslahı çalışmaları kapsamında 2004 yılından beri Suni Tohumlama faaliyetlerini kendi bünyesinde istihdam ettiği teknik personeller vasıtasıyla sürdürüyor.
2010 yılından beri her yıl düzenli olarak Boğa Kataloğu yayınlayarak bütün üye üreticilere ulaştırıldığını belirten Damızlık Sığır Yöneticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güner Aslan, “Teknik bir kurul oluşturarak Her yıl Suni Tohumlamada Kullanılacak Boğaları belirlemekte ve En İyi Boğa/En Uygun fiyat politikasıyla Üreticilerimizin hayvanlarına uygulamaktadır. Amasya ilinin tüm köylerinde belirlediğimiz uygulama fiyatından suni tohumlama faaliyetlerini gerçekleştiren Birliğimiz 2004 yılından beri yaklaşık 160.000 suni tohumlama uygulaması gerçekleştirmiştir.
2008 yılında Birliğimizin; Fransız Hayvancılık Enstitüsü ile ortaklaşmasından sonra başta bölgemizde kullanılmaya başlayan Montbeliarde ırkı Bölgemizde toplanan çiğ sütün kalitesinin arttırılmasında önemli bir etken olmuştur. Birliğimiz toplamda 10.000‘in üzerinde Çeşitli Boğalardan Montbeliarde sperması kullanmış bu ırkın sütünde bulunan başta Yüksek Protein ve Yağ miktarı ile Peynir yapımında kullanılan Çiğ Sütün Kalitesinin arttırılmasında fayda sağlamıştır” dedi.
Aslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamanın devamında; “2016 Yılından başlayarak Amasya İlinin 5 Farklı ilçesinde belirlenen köylerde Her yıl Suni Tohumlama Projeleri geliştirmiş Tamamı Birliğimiz katkısıyla Suni Tohumlama Uygulama fiyatlarında indime gidilmiştir. Suni Tohumlama Uygulamasının daha az yaptırıldığı bölgelerde Hayvan Islahının arttırılması amacıyla gerçekleştirilen projelerimiz vasıtasıyla Suni Tohumlama Uygulamasının faydaları Üreticilerimiz tarafından görülmüş bütün tamamlanan projelerimizde Bir önce ki yıla göre Suni Tohumlama Uygulama Sayılarında belirgin artışlar yaşanmıştır.
Birliğimiz ana faaliyet alanı olan Hayvan Islahı çalışmaları kapsamında Her Yıl Soy Kütüğü üyelerimize Süt defteri ve bu kapsamda hayvan takip defteri bastırılmaktadır. İşletme Hayvan sayılarının güncel halde sistemde tutulması için soy kütüğü üyelerimiz her ay ziyaret ederek küpeleme/kimliklendirme işlemleri ve güncelleme işlemlerini gerçekleştirilmektedir. Süt verim kayıtlarının düzenli şekilde tutulması için soy kütüğü işletmelerimizde süt denetim faaliyetlerini 120 köy merkezinde bulunan süt evi personellerimiz ve her ilçemizde bulunan teknik personellerimiz vasıtasıyla düzenli şekilde gerçekleştiriyoruz.
Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ana faaliyet alanı Hayvan Islahıdır. Birliğimiz sahada Teknik Konularda görevli 4 Veteriner Hekim, 4 Ziraat Mühendisi, 8 Veteriner Sağlık Teknisyeni ile Hayvan Islahı Faaliyetlerini özveriyle sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.