reklam
reklam
38,2544 %0.1
44,1384 %0.12
4.280,02 % 1,68
88.175,02 %1.134
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM 102. YILINDA TBMM KONFERANSI VERİLDİ

102. YILINDA TBMM KONFERANSI VERİLDİ

2011-2015 Yılı TBMM Başkanı ve halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği görevini sürdüren Cemil Çiçek, Amasya Üniversite Senatosu tarafından kendisine verilen Fahri Doktora Unvanı tevcih törenine katıldı. 2011-2015 Yılı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e Fahri Doktora Unvanı, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı tarafından verilerek cübbe giydirildi. Fahri Doktora Unvanı takdim töreninin ardından 2011-2015 Yılı TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından “102. Yılında TBMM” konulu bir konferans verildi.

Fahri Doktora Unvanı tevcih törenine Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Belediye Başkan Vekili Mustafa Onur Kavaklıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mahmut Bıçakcı, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ayhan Aygün, İl Genel Meclis Başkanı Zeki Eraslan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Apaydın, Prof. Dr. Recep Kürkçü, Prof. Dr. Önder Duman, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Aytuğ Mermer Üzümlü, İl Özel İdari Genel Sekreteri Erdin Acar, Genel Sekreter Duran Çuhadar, il protokolünün yanı sıra Üniversite Senatosu, akademik, idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, “Milletlerin kaderlerini belirlendiği tarihi dönemler, tarihi zamanlar ve tarihi mekânlar vardır. Türk milletinin 1920’de tarihinin çizildiği önemli zamanlardan, önemli mekânlardan biri Gazi Meclisimiz olarak tarihe geçmiştir. Bu gelenek bozulmamış, 15 Temmuz’da milletimiz tarihine, milli iradesine yine sahip çıkmıştır. TBMM’nin tarihini bilmemiz bu açıdan son derece önemlidir. Siyasi arenada gördüğümüz pek çok ismin kısa denilebilecek zaman içerisinde ortadan kaybolup gittiğini görmekteyiz. Siyasi yaşamda uzun süre milletimize, devletimize hizmet etmiş devlet adamlarımızdan birisi 2011-2015 Yılı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’tir. Kendilerine Amasya Üniversite Senatosu kararı ile Fahri Doktora Unvanı takdim ediyor, saygılarımızı sunuyor, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyoruz” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk Başkanı, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, aziz şehitleri, kahraman gazileri rahmet, minnet ve şükranla anarak sözlerine başlayan 2011-2015 Yılı TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Rahmetli Turgut Özal döneminde hangi şehirden bakan olursanız olun, en az 2 farklı şehirle de ilgilenmeniz gerekirdi. İlgilendiğim şehirlerden biri de Amasya idi. 1987-1991 arası ve sonrasında Amasya’ya gelmeye çalıştım. Mevlâna’nın güzel bir sözü var; ‘beni bu semtin yabancısı zannetmeyin, sizin mahallenizde kendi evimi arıyorum’ der. Dolayısıyla ben Amasya'nın yabancısı değilim. Bugün Amasya'da bulunmak benim için unutulmaz bir hatıradır. Amasya Üniversitesinin kuruluşu 2006.  Hem memleketimde kurulan Yozgat Bozok Üniversitesi'nin hem de Amasya’da kurulan Amasya Üniversitesi'nin kuruluşu belgesinin altında Adalet Bakanı olarak benim de imzam var. Böylesine bir eğitim kurumunu ülkemize kazandırdığımız için şimdi bir kez daha gurur duyuyorum. Amasya bizim tarihimizde kültürümüzde çok önemli olan bir yere sahip.  Burası padişahlarımızın şehzade olarak yaşadığı bir yer. Ayrıca Millî Mücadeleye giden, 23 Nisan 1920'de Meclisin açılışına giden yol Amasya'dan geçiyor. Özellikle Millî Mücadele yıllarına baktığımızda Amasyalıların yaptığı fedakârlık her Türk evladına şükran kazandıracak bir husustur. Amasyalıların 12 Haziran 1919'da milli mücadeleye gösterdikleri ilgi ve destek olmasaydı belki de başka bir tarih oluşabilirdi. Amasya Tamiminde gördüğümüz "Vatanın Bütünlüğü, Milletin İstiklali Tehlikededir, Milletin İstiklalini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır" ifadesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve kuruluş felsefesi buradan ilan edilmiştir. Millet iradesini öne çıkararak da bu devletin demokratik esaslara göre kurulacak bir devlet olacağı belirtilmiştir. Bu açıdan 12 Haziran ile yapılan kutlamalarda Amasyalıların Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Millî Mücadeleye verdikleri destek hatırlatılmalıdır. Millî mücadele, cumhuriyet ve demokrasi üç önemli kazanımımızdır.  Bu üç önemli kazanım olmasaydı bugün biz burada bu toplantıyı yapamazdık. Bugünkü Amasya ve bugünkü Türkiye olmazdı. Her üçünü de bize kazandıranları rahmetle, şükranla anmamız gerekiyor. Biz bu üç kazanımın ne kadar farkındayız. Ne kadar bunu özümseyebildik. Halen gereksiz tartışmalar yapıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi yüz iki yıldır milletimizi gururla temsil eden, cumhuriyetimizin kurucu iradesidir, Türkiye Büyük Millet Meclisi demokratik meşruiyetin tam merkezidir. Ülke ve millet olarak bugün nelere sahip isek bunda Türkiye Büyük Millet Meclisinin üstün gayreti ve çalışması vardır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin değerini korumak, onun itibarını en üstte tutmak da bizim görev ve sorumluluğumuzdur” dedi.

57 yıldır siyasi yaşamın içerisinde olduğunu vurgulayan Cemil Çiçek, “Bizim toplumumuzun tenkiti çoktur, takdiri çok azdır. Hatta çoğu zamanda öldükten sonra insanları takdir ederiz. İnsanları yaşarlarken onları anlamaya çalışsak, teşvik etsek, destek versek herhalde Türkiye’miz bugünkünden çok daha farklı olurdu” şeklinde konuştu.

Program 2011-2015 Yılı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e konferansından ötürü Amasya Valisi Mustafa Masatlı tarafından çiçek takdim edilmesi ile son buldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *