reklam
reklam
37,9671 %-0.05
41,0569 %-0.27
3.807,12 % 1,04
83.237,51 %0.996
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi Genel Keşkek Sıraları Alınıyor!

Keşkek Sıraları Alınıyor!

Bayram sabahlarının vazgeçilmezi Merzifon keşkeği için fırınlarda sıraya girildi! 12 saatlik çömlek yolculuğu, geleneği ve lezzeti bir araya getiriyor.

21
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

Merzifon’da bayram sabahlarının olmazsa olmazı olan keşkek, Ramazan Bayramı yaklaşırken yeniden gündeme geldi. Özellikle Arefe günü taş fırınlara götürülen çömlekler için halk, günler öncesinden fırınlarda sıraya giriyor. Bu köklü gelenek, her bayram öncesi olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi görüyor.
Amasya’nın Merzifon ilçesine özgü bu özel yemek, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yapılan keşkeğin en özenli ve özgün versiyonlarından biri olarak öne çıkıyor. Merzifon keşkeği, hazırlık süreci, malzeme seçimi ve pişirme yöntemi ile dikkat çekiyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan bu lezzet, sadece damakları değil, aynı zamanda kalpleri de ısıtıyor.
Çömlekte 12 Saatlik Lezzet Yolculuğu
Keşkek yapımında kullanılan üveyik cinsi buğday, soku taşında dövülerek kabuklarından arındırılıyor ve nohutla birlikte çömleğe yerleştiriliyor. Et, nohut ve yarmanın ortasına yerleştirilirken; üzerine tereyağı, su ve tuz ekleniyor. Folyo ile sıkıca kapatılan çömlekler, köz halinde kalan taş fırınlara konuluyor ve yaklaşık 12 saat boyunca ağır ağır pişiriliyor.
Bayram sabahı namazından çıkan erkekler, fırına giderek çömleklerini alıyor. Ardından çömçelerle ezilen keşkek, tereyağlı salça sosuyla birlikte sıcak sıcak servis ediliyor.
Tescilli Lezzet: Merzifon Keşkeği
Merzifon Belediyesi’nin girişimiyle, bu eşsiz yemek 06 Aralık 2011 tarihinde coğrafi işaret tescili alarak resmiyet kazandı. Böylece hem yerel kimliği koruma altına alındı hem de Türkiye genelinde tanınırlığı arttı.
Bayramların ruhunu yansıtan bu kadim gelenek, her yıl yüzlerce aileyi bir araya getiriyor. Merzifon keşkeği, yalnızca bir yemek değil; paylaşımın, dayanışmanın ve kültürel mirasın sıcak bir örneği olarak yaşamaya devam ediyor.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *