reklam
reklam
38,0729 %0.19
41,6596 %-1.1
3.692,58 % -2,74
84.232,35 %2.398
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GENEL Fındığa alternatif dikti, ilk hasadını yaptı

Fındığa alternatif dikti, ilk hasadını yaptı

DÜZCE (İHA) – Düzce'de fındığa alternatif olarak üretimine başlanan süper meyve aronya ilk hasat yapıldı. Faydaları saymakla bitmeyen meyve, bahçede 250 TL manavlarda ise 400 TL'den alıcı buluyor.

Haberleri

DÜZCE (İHA) – Düzce'de fındığa alternatif olarak üretimine başlanan süper meyve aronya ilk hasat yapıldı. Faydaları saymakla bitmeyen meyve, bahçede 250 TL manavlarda ise 400 TL'den alıcı buluyor.

Düzce'nin Bataklı Çiftlik köyünde 3 dönümlük alan üzerinde 3 yıl önce üretimine başlanan "aronya" meyvesinde ilk hasat yapıldı. 200 kilo aronya toplayan Düzceli çiftçi Samim Yavuz, tarlalarında fındığa alternatif bir ürün olması için bu meyveye yöneldiklerini ifade etti.

Yavuz, "2020 yılında bu fidanların dikimini gerçekleştirdik. Aronya tıbbi aromatik bir bitki. Alternatif bir ürün olur düşüncesiyle diktik. Diğer bahçelerimizde kavak ve fındık ekili. Farklı bir ürün olduğu için bunu tercih ettik. Bir zahmet olmadan olmuyor. Tarlanın bakımını genel anlamda yapmak gerekiyor ama aronyanın da özellikle sulama ihtiyacı oluyor. Dolayısıyla sulama teşkilatı yani damlama sistemi kuruldu. Her akşam 1 saat ile 45 dakika arasında bir sulama sistemini çalıştırıyoruz. Bunun haricinde genel bir temizliğini yapmak gerekiyor. Tarlamız ürünü kabul ettiği için ot mücadelesi yapıyoruz. Fındıktan zor olduğu söylenemez. Tabii bir emek vermek gerekiyor" dedi.

"İlerleyen yıllarda 2 ton arasında verim bekliyoruz"

Aronya ağaçlarının ilerleyen yıllarda daha yüksek verim vereceğini öngören Samim Yavuz, "Bu ürünü tercih etmemizde ki en büyük sebep aromatik bir ürün olması. Belki fındıktan veya çiftçinin ektiği biçtiği ürünlerden daha fazla getirisi olabilecek bir ürün olarak değerlendirmek gerekiyor. Ekonomik olarak daha iyi diyebiliriz. İlk 3 sene belki ürün vermeyebiliyor. Daha sonraki yıllar ürün artık verim göstermeye başlıyor. 4 veya 5. yılda tamamen oturmuş oluyor. Aronyanın şu anda ekili olduğu alan 3 bin metrekarelik bir alan. Yani 600 adet fidan dikimi gerçekleştirildi. Her yıl ürünün verimi giderek artacak. Bu sene ilk ürünleri alıyoruz. 150 ila 200 kilogram arasında bir verim almış olacağız ama ilerleyen yıllarda 1.5-2 ton arasında verim vermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Kilosu 150 ila 250 arasında değişiyor"

Aronya meyvesinin kilo fiyatının 150 ila 250 lira arasında değiştiğini belirten Yavuz, "Şu anda ürünün fiyatı 150 ila 250 lira arasında değişiyor. Kurutulmuş olması fiyat değişikliği yapıyor. Bu aralıkta gidiyor. Marketlerde ise kilosu 400 liraya kadar çıkıyor. Aronya meyvesi kan dolaşımını düzenleyici bir etkisi var. Özellikle bağışıklığı düzenleyen bir etkisi var. Bunu da belli bir oranda tüketmek gerekiyor. Bağışıklığı güçlendirmek amacıyla sürekli kullanılırsa ters bir etki yapabilir. Bunun tüketilmesi gereken miktar sabah 20 ila 25 arasında. Akşam'da 20-25 adet tüketilebilir. Bu durumda bağışıklığı güçlendirici etkisi görülebiliyor" diye konuştu.

"Ürün kendisini tanıtıyor"

Aronyanın kendini tanıtma sürecinde olduğunu dile getiren Yavuz, "Ürün şu anda kendisini tanıtan bir süreci yaşıyor. Bu meyveyi tüketmesi gereken insanlar tam bilmiyorlar. Üretici potansiyelinde olan insanlarda durumu tam bilmiyorlar. Durumu öğrenmeye çalışıyorlar. Aronyanın ana vatanının Amerika ve Rusya'nın kuzey bölgeleri olduğu biliniyor. Avrupa'da da Polonya ve Almanya'da yoğun bir şekilde ekildiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.


KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *