reklam
reklam
38,0279 %0.2
41,8869 %0.62
3.641,85 % 0,13
76.720,00 %-3.195
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Kar yağışlı
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GENEL El işçiliğinin son temsilcilerinden Mithat Usta, ürettiği bastonlarıyla teknolojiye direniyor

El işçiliğinin son temsilcilerinden Mithat Usta, ürettiği bastonlarıyla teknolojiye direniyor

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde, el işçiliğiyle baston üretimi yapan 39 yaşındaki Mithat Güllüoğlu, mesleğini çocukluğundan bu yana büyük bir tutkuyla sürdürüyor. Gülüoğlu’nun kartal, yılan, kurt figürleriyle süslediği bastonlar 20 bin liraya kadar alıcı buluyor.

Haberleri

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde, el işçiliğiyle baston üretimi yapan 39 yaşındaki Mithat Güllüoğlu, mesleğini çocukluğundan bu yana büyük bir tutkuyla sürdürüyor. Gülüoğlu’nun kartal, yılan, kurt figürleriyle süslediği bastonlar 20 bin liraya kadar alıcı buluyor.

Eski Cami Sokak’taki Bastoncular Çarşısı’nda çalışan Güllüoğlu, bir yıl boyunca dinlendirdiği kızılcık ağacından yapılan bastonlarını 750 ila 20 bin lira arasında satışa sunuyor. Güllüoğlu, mesleğe adım atış sürecini şu sözlerle anlattı:

"Çocukluğumuzdan bugüne bu mesleği yapıyorum. Gerçek ustalar ağabeylerimdi. Onların yanında görerek denedim. Baktım, bende de yetenek varmış. Baston yapmaya başladım. Ağacı elime alıyorum, ne çizersem, ne istersem tamamen hayal gücümle alakalı o figürü yapabiliyorum."

Teknolojiye direnerek geleneksel sanatı yaşatıyor

Tamamen el işçiliğiyle baston ürettiğini vurgulayan Güllüoğlu, makine kullanmadıklarını belirterek, "Biz el emeği işçilik yapıyoruz. Yaptığımız bastonlar tamamen el işçiliğiyle oluyor. Teknolojiye de direniyoruz. Teknoloji ile de mücadele ediyoruz. Destek göremiyoruz. Kendi çabalarımızla mesleği ayakta tutmaya çalışıyoruz. Destek bekliyoruz" dedi.

Sanatını icra ederken bastonlara hayvan figürleri işleyen Güllüoğlu, iguana, kaplumbağa, yılan, kurt, salyangoz, at, köpek, kartal, leylek ve kurbağa gibi farklı motiflerle ürünlerine sanatsal bir dokunuş katıyor.

Geleneksel baston yapımını yaşatmak için mücadele eden Güllüoğlu, mesleğinin gelecek nesillere aktarılması için destek çağrısında bulundu.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *