Merzifon Huzurevi Müdürü Sedat Altınok, kurumda kuruluşundan günümüze kadar geçen sürede yapılan faaliyetler ve değişiklikler ile ilgili bilgiler verdi.
Merzifon Huzurevi’nin 1990’lı yıllarda Acze Düşenlere Yardım Derneği tarafından kendi mülkiyetlerinde inşaatına başlandığını hatırlatan Kurum Müdürü Sedat Altınok, “2010 yılına kadar Acze Düşenlere Yardım Derneği bünyesinde faaliyetini sürdürerek belli bir noktaya getirildi. Huzurevi 2010 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Acze Düşenlere Yardım Derneği arasında yapılan protokol çerçevesinde 30 yıllığına bakanlığımıza devredildi. 2010 yılında Bakanlığımız burasını devralınca hemen güçlendirme projesi hazırlayarak binayı güçlendirdi. Bu durum da yaklaşık 3 yıl sürdü. Akabinde Kasım 2013 yılında burası vatandaşlarımızın hizmetine açıldı” dedi.
56 KİŞİ KAPASİTEYE SAHİP
Merzifon Huzurevi’nin kapasitesinin 56 kişilik olduğunu dile getiren Kurum Müdürü Sedat Altınok, “Huzurevimiz 56 kişi kapasiteli olup bunların 40’ı tek kişilik, 8’i ise çift kişilik odalarımızdan oluşuyor. Çift kişilik odalarımızda aile olanlar da kalabiliyor. Şuanda Huzurevi’nde 16’sı kadın olmak üzere 56 misafirimiz ikamet ediyor” dedi.
TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDEN MİSAFİRLERİMİZ VAR
Huzurevi’nde sadece Merzifon’dan değil Türkiye’nin her bölgesinden kalanların olduğunu da söyleyen Altınok, “Burada Türkiye’nin her bölgesinden insan var. Huzurevine kayıt için bazı kriterler var tabiki. Bunlar 60 yaş ve üzerinde olmak, akıl ve ruh sağlığının yerinde olduğu ile bulaşıcı hastalıklarının olup olmadığına dair sağlık raporları alınarak bizlere müracaat edebilirler. Merzifon’da ikamet edip burada kalmak isteyenler direk kurumumuza, şehir dışından burada kalmak isteyenler ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza müracaat edebiliyor. Müracaatlar inceleniyor, Huzurevi’nde boş yer varsa yerleşim işlemi yapılıyor, yoksa sıraya alınıyor. Eğer buradan nakil olan veya ölüm olayları dolayısıyla boşalma olduğunda sıradan vatandaşlarımızı davet ediyoruz” diye konuştu.
53 ÇALIŞANIMIZLA HİZMET VERİYORUZ
Huzurevi’nin personel kapasitesi hakkında da bilgiler veren Altınok, “Bakım elemanlarımız, güvenlik personellerimiz, sağlık servisimiz, temizlik personellerimiz, mutfak personellerimiz ve şoför olmak üzere 53 çalışanımız bulunmaktadır. Kurumumuzda sağlık bakımları yönetmeliğimizin emrettiği doğrultuda yürütülmektedir. Eğer rahatsızlanan bir misafirimiz olursa sağlık personellerimizin ilk işi onu en yakın sağlık kuruluşuna yetiştirmektir. Akabinde orada verilen reçeteyi burada hemşirelerimiz uygulamalarında yardımcı olmaktadırlar” şeklinde konuştu.
HER ÖĞÜN 4 ÇEŞİT YEMEK ÇIKARTIYORUZ
Kurumda üç öğün yemeğin yanı sıra ara öğünlerinde bulunduğunu söyleyen Sedat Altınok, “Kurumumuzda üç öğün yemeğin yanı sıra ara öğünlerimizde bulunmaktadır. Sabah kahvaltımızın haricinde öğle ve akşam 4 çeşit yemek servisimiz oluyor. Buradaki misafirlerimiz istekleri doğrultusunda ya gelip yemekhanemizde yemeklerini yiyor veya gelemeyeceklerini belirtirlerse arkadaşlarımız tarafından yemekleri odalarına servis ediliyor” ifadelerini kullandı.
BURASI BİR HAPİSHANE DEĞİL
Huzurevi’nde kalan misafirlerin kurum dışına çıkıp çıkamadıkları ile ilgili soruyu da cevaplandıran Altınok, “Misafirlerimiz sabah kahvaltından sonra isterlerse kurum dışına çıkabiliyorlar. Akşam 18.00’de yemeğimiz var bu saate kadar dönüyorlar. Eğer dışarıda işleri uzarsa telefon açıp bilgi veriyorlar. Sonuçta burası bir hapishane değil. Hattı şehir dışından gelip burada kalan misafirlerimiz izin alıp memleketlerine gidebiliyorlar” dedi.
HEM KURSLARINA BÜYÜK İLGİ GÖSTERİLİYOR
Huzurevi sakinlerinin sosyal aktiviteleri hakkında da bilgiler veren Kurum Müdürü Sedat Altınok, “Burada Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından çeşitli kurslar açılıyor ve hala da devam eden kurslarımız var. Bu kurslara misafirlerimizin yoğun ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Zaten yakında da bir sergi açacağız. Kursların misafirlerimize çok büyük katkıları oluyor. Hem zamanı değerli geçirmelerini sağlıyor, hem de kaliteli yaşlanmalarına katkıları büyük. Kursların haricinde peyzaj çalışmaları ile adeta bir botanik bahçeye dönen bahçemizde vakit geçiriyorlar” diye konuştu.
GELİRİ OLMAYAN ÜCRETSİZ, OLAN AYLIK BİN 750 TL ÖDÜYOR
Huzurevi’nde kalmak için herhangi bir ücret talep edilip edilmediği yönündeki sorumuzu da cevaplandıran Kurum Müdürü Sedat Altınok, “Maaşa, gelire bakılmaksızın kapımız şartları tutan herkese açık. Hiçbir geliri olmayan vatandaşlarımız kurumumuzda ücretsiz kalabildikleri gibi üstelik devletimiz tarafından her ay da kendilerine bin 250 TL ödeme yapılıyor. Onların hatta ilaç farkları da devletimiz tarafından ödeniyor. Geliri, maaşı olanlar aylık bin 750 TL ödüyorlar. Bu rakam tek kişilik odalarda kalanlar için. Eğer çift kişilik odada kalınıyorsa bin 250 TL ödeme yapıyorlar” şeklinde konuştu.
EVLİLİK TALEPLERİ OLUYOR
Huzurevi’nde ikamet edip de evlenenin olup olmadığı yönündeki sorumuzu da cevaplandıran Altınok, “Tabiki evliliğe niyetlenenler oluyor. Özellikle bu talepler erkeklerden geliyor. Bize geliyorlar evlenmek istedikleri kadın misafirimizi söylüyorlar. Biz de kadın misafirimize durumu izah ediyoruz. Ancak bugüne kadar kabul eden olmadı. Yani kurumumuzda evlenen olmadı” dedi.
ÇOĞU ZAMANLARINI BAHÇEMİZDE GEÇİRİYORLAR
Huzurevi yanındaki alanın adeta bir botanik bahçeye dönüştürülmesinin misafirlere nasıl bir etkisinin olduğunu da sorduğumuz Altınok, “Bahçemizin çevre duvarı ve yeşillendirmesini tamamladık. Misafirlerimiz zamanlarının çoğunu burada geçiriyorlar. Hatta burada kalan misafirlerimizden bahçeye kamelya ve çeşme yaptıranlarımız oldu. Onların da yaptırdıkları kamelya ve çeşmelerin üzerlerine kendi isimlerini yazdık. Öte yandan hobi bahçesi olarak ayırdığımız bölüm var. Bu kısımda da sebze yetiştiren misafirlerimiz var. Yani kısaca bahçemiz hem çalışanlarımız hem de misafirlerimiz için çok faydalı bir yer haline geldi” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan Huzurevi’nde kalan misafirlerle kurum hakkında yaptığımız söyleşide hepsinin de yaşamlarından çok memnun kaldıklarını dile getirdiklerini görürken, idareci ve çalışanlara da teşekkür ettiler.

