Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. D. Duygu Kılıç’ın yürütücüsü olduğu “Doğada Mavi Adımlar” projesinin açılış toplantısı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Proje; Amasya Üniversitesi, Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Amasya İl Şube Müdürlüğü, Amasya Şehzade Özel Eğitim Uygulama Okulu, Amasya Otizm Derneği iş birliği çerçevesinde uygulanacak.
Projenin açılış konuşmasını yapan “Doğada Mavi Adımlar” proje yürütücüsü Prof. Dr. D. Duygu Kılıç, “Amasya Üniversitesi ve Amasya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen “Doğada Mavi adımlar ” adlı projemiz TUBİTAK Bilim ve Toplum Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programları çerçevesinde desteklenmiştir. Şehzadelerin yetiştiği ve tarihi zenginlikleri ile göze çarpan Amasya ilimiz, doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği ile de dikkat çeken illerimiz arasındadır. Amasya ilini doğal bir laboratuvar olarak kabul edip, doğa ve bilim odaklı olarak hazırladığımız projemizin hedef kitlesi otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış 10-17 yaş aralığındaki 10 öğrenci ve Projenin tamamına ve etkinliklere aktif olarak katılacak olan katılımcı öğrencilerden sorumlu velilerinden birer kişi katılacaktır. Projenin ana amacı OSB olan çocukların aileleri ile birlikte doğanın terapi etkisi ile sosyal etkileşimlerini arttırmalarını sağlamaktır. Otizm tedavisinde bilinen en iyi yöntem eğitimdir ve diğer tüm özel gereksinimli çocuklar gibi otizmli çocuklar da dünya ile iletişim kurmalarına yardımcı olacak kaliteli eğitim öğretim ortamlarına ve programlara ihtiyaç duyarlar. Birçok çocuk için doğa, günlük yaşamlarında sağlık veren ve iyileştirici bir çevre olarak görülmektedir. OSB olan çocukların kendileri için gerçekleştirilen eğitim etkinliklerinden umulan düzeyde yararlanabilmelerini sağlayan önemli faktörlerin başında ailelerinin eğitime katılım düzeyleri gelmektedir. Aile katılımı, anne babaların çocuklarının gelişim ve eğitimlerine katkıda bulunmaları için organize edilmiş etkinlikler bütünüdür. Tüm çocuklar gibi özel eğitime gereksinimi olan çocukların da tüm gelişim alanlarında desteklenebilmesi için anne babaların eğitime katılımlarının sağlanması gerekir; çünkü ev, çocuğun ilk öğrenme çevresi olduğu gibi anne babalar da çocukların ilk öğretmenleri olarak görülmektedir. Projede alanlarında uzman kişiler tarafından disiplinler arası etkileşimler içeren etkinlikler hazırlanmıştır. Etkinlikler öğrencilerin yaşlarına uygun, ilgi ve merak uyandıracak şekilde hazırlanmıştır. Doğa ortamında gerçekleştirilecek etkinlikler ile katılımcı grup üzerinde, duyuşsal tepkilerini düzenlemede olumlu gelişme, sosyal etkileşimde artış, akran ilişkilerinde gelişme, fiziksel performansta olumlu yönde iyileşme ile birlikte aile bazında yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde olumlu yönde katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Ayrıca projenin akademisyenlerin ve toplumun OSB olan çocukların farkına varmalarına katkı sağlayacağı düşülmektedir. Projemize desteklerinden dolayı tüm paydaşlarımızın yanı sıra üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya teşekkür etmeyi bir borç biliriz” dedi.
Projenin açılış programına Amasya üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Apaydın, Prof. Dr. Recep Kürkçü, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Dudu Duygu Kılıç’ın yanı sıra Amasya Sosyal Güvenlik il Müdürü Nurcan Yurt Şenel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Kırlangıç, Otizmli Çocuklar ve Aileleri İle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Kurt, TEMA Amasya İl Temsilcisi Fazlı Özveren, İl Milli eğitim Müdürlüğü şube ve okul müdürleri, Amasya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürünün yanı sıra proje katılımcısı kursiyerler ve aileleri de katıldı.