Amasya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Madde Bağımlılığı ve Damgalama: Aramızda Nasıl Duvar Öreriz?” semineri düzenlendi.
Milli Hakimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen programa, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Çekin, İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hale Yetim, akademik-idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya seminer açılış konuşmasında; “Bildiğiniz gibi bağımlılık, toplum sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Alkol, uyuşturucu bağımlılığı, bağımlılık yapıcı davranışlar toplumda çok ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Bağımlılığın her türü halk sağlığını etkilemekte, aile yapısını bozmakta, toplum düzenini etkilemekte, refah düzeyini de aşağıya çekmektedir. Bu amaçla Amasya Üniversitesi olarak, bağımlılıkla ilgili konferanslar dizisi hazırlamayı uygun gördük. Bugün başladığımız etkinliklerimiz devam edecek. Doç. Dr. Ertuğrul Şahin hocamız başta olmak üzere bağımlıkla ilgili farkındalık etkinliklerimize katkı sağlayanlara çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“Madde Bağımlılığı ve Damgalama: Aramızda Nasıl Duvar Öreriz?” başlıklı konuşmasında Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ertuğrul Şahin şu görüşlere yer verdi: “Bağımlılık, bir nesneye, kişiye, ya da bir varlığa duyulan önlenemez istek veya bir başka iradenin etkisi altına girme durumu olarak tanımlanır. Bağımlılık genel olarak; Maddeler, davranışlara, ilişkilere ve yandaş olma olarak dört gruba ayrılıyor. Bizim bugün anlatacağımız seminerin konusunu ise madde bağımlılığı oluşturuyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü madde bağımlılığını, bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel, ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde alımının devam etmesi, bırakma isteğine rağmen bırakılamaması, aynı etkiyi elde edebilmek için giderek madde miktarının arttırılması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumu olarak tanımlıyor. Bağımlı olmanın dört evresi var; Deneme, zaman zaman kullanma, düzenli kullanma ve son olarak bağımlılık evresi. Madde bağımlısı olan kişiler, genel olarak zayıf, yetersiz, tehlikeli ve toplum için birer tehdit olarak görülmektedir. Bu olumsuz görüşler toplumda öylesine yaygındır ki herhangi bir madde bağımlısı olan kişi birçok kişi, bu durumun bilinmesi hâlinde insanların kendisine olumsuz bir gözle bakacağına inanmakta ve toplum tarafından damgalanma korkusu yaşamaktadır. Bu açıdan insanlar, madde bağımlılığıyla mücadele edenlerin yaşadığı zorluklar, bu durumun bir sağlık sorunu olduğu ve desteklenmeye ihtiyaç duydukları konularında bilinçlendirilmelidir.”
Program teşekkür ve çiçek takdimi ile sona erdi.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *